VENEDİK KOMİSYONU’NDAN TÜRKİYE'YE DOKUNULMAZLIK UYARISI


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM), Türkiye’de 139 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının Avrupa standartlarına ve hukuk normlarına uyup uymadığı konusunda anayasal konulardaki referans kurumu olan Venedik Komisyonu’ndan istediği görüş hazırlandı.
Venedik Komisyonu, yargının içinde bulunduğu duruma dikkat çekerek ‘Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için en kötü zaman’ yorumunda bulundu. Milletvekillerinin dokunulmazlığının yeniden sağlanması gerektiğini vurgulayan Venedik Komisyonu, Türkiye’de parlamenter dokunulmazlık sisteminin zayıflatılmasından değil güçlendirilmesinden yana olduğunu ortaya koydu.
Dosyaların çoğunun ifade özgürlüğüyle ilgili olduğuna dikkat çeken Venedik Komisyonu, hazırladığı görüşte, “Milletvekillerinin ifade özgürlüğü geniş çaplı olmalı ve parlamento dışında konuştuklarında da korunmalıdır” ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanına, kamu yetkililerine, ulus ve Cumhuriyet’e karşı huzursuz edici konuşmalara genel olarak hoşgörü gösterilmesi gerektiğini belirten Komisyon, “Sadece şiddet çağrısı içeren ya da şiddet uygulayanları doğrudan destekleyen konuşmalar cezai kovuşturmaya neden olabilir” vurgusu yaptı.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216, 299, 301 ve 314’üncü maddelerinin kapsamının çok geniş olduğunu belirten Komisyon, bunun genelde ifade özgürlüğünü özellikle de milletvekillerinin ifade özgürlüğünü kısıtladığının altını çizdi. Dokunulmazlıklarla ilgili olarak anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83 ve 85’inci maddelerinde genel dil kullanılarak spesifik dosyalar için derogasyona gidildiğini kaydeden Venedik Komisyonu, bu durumu, ‘anayasal değişiklik prosedürünün yanlış kullanılması’ olarak niteledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-