BBCNEWS: “TÜRKİYE’NİN IRAK İLGİSİ, İÇ POLİTİKA VE OSMANLI GEÇMİŞİNİN ÖZLEMİNİN KARIŞIMI”


BBCNEWS, Musul operasyonunun başlamasından sonra Ankara ile Bağdat arasındaki ayrışmaları ele aldığı haberinde, “Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki gerilimleri operasyonu büyük ölçüde karmaşıklaştırabilecek fay hatlarını açmakla tehdit etti. Aynı zamanda Musul’daki nüfuz için gelecekte verilecek mücadeleye ilişkin soru işaretlerini gündeme getirdi” dedi.
İngiliz BBCNEWS ayrıca, “Türkiye’nin Irak’a gösterdiği ilgi, çağdaş stratejik kaygılar, iç politika ve Osmanlı geçmişinin özleminin bir karışımıdır” dedi.
BBCNEWS, ‘Türkiye’nin Hırsları, Musul Savaşını Karmaşıklaştıracak mı?’ başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye’nin Irak’a gösterdiği ilgi, çağdaş stratejik kaygılar, iç politika ve Osmanlı geçmişinin özleminin bir karışımıdır” şeklinde kaydetti.
“Musul operasyonunun başından beri Türkiye rol almak için çaba gösterdi ve  böyle bir girişime  Bağdat hükümetince karşı çıkılırken ABD iki ülke arasındaki ayrışmaların Musul operasyonunun ilk aşamalarına gölge düşürmemesi için atik diplomasisi kullanmak zorunda kaldı” diyen BBCNEWS, “1.Dünya Savaşı sonunda çizilen sınırların artık kalıcı olmaktan çok uzak gibi göründü. Bu oyunda sadece Suriye ve Irak’taki çeşitli yurt içi gruplar değil aynı zamanda çıkarlarını sağlamaya istekli olan İran ve Türkiye gibi güçlü bölgesel oyuncular da yer aldı. Mesela Türk askerleri Suriye’nin kuzeyi’ne girdi. Ve çatışmalar Irak ile sınırına yaklaşırken Ankara hükümeti, bu ülkede de konumunu güçlendirmeye istekli. Ankara’ın temel stratejisi PKK’nın Kuzey Irak’taki faaliyetlerini genişletmemesini sağlamak. Türkiye aynı zamanda İran’ın nüfuzunu da sınırlamak istiyor çünkü Tahran’ın şimdiden Şiilerin hakim oldukları Bağdat hükümetiyle önemli bağları var. Türkiye, kendini Irak’ın Kuzeyindeki Sünni Araplar ve Türkmen azınlığının bir çeşit hamisi olarak konumlandırdı. Bu nedenle ki Şii milislerinin Musul operasyonuna katılmalarına o kadar karşı çıkıyor” şeklinde kaydetti.

BBCNEWS, Türkiye’nin Başika’daki askeri varlığına ve Ninova Muhafızlarına verdiği askeri eğitime de dikkat çektiği haberinde, “Türkiye’nin Musul operasyonunda yeri henüz net değil. Türkiye ile Bağdat arasındaki gerilimler yok olmayacak. Bunun bir örneği olarak da Ankara’nın Başika’dan Peşmerge güçlerine destek verdiği açıklamasının hazla Bağdat hükümetince reddedilmesi. Bu kavga, esasen Musul operasyonundan çok bunun sonrası ile ilgidir. IŞİD’in kovulmasından sonra bölgeyi kim kontrol edecek? Oldukça mezhepçi olan Irak hükümeti gerçekten herkesin çıkarına hareket edebilir mi? Türkiye de bir Kürt grubunu dışlarken diğer Kürt grubunu desteklemek için nereye kadar gitmeye hazır? Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neo Osmanlı söylemi, kendisini, Suriye’de yapmaya çalıştığı gibi Irak’ta da daha aktif bir rolü oynamaya cesaretlendirebilir mi?” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-