JERUSALEM POST: “TÜRKİYE ARTIK MASADA”


Jerusalem Post gazetesi, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma Bağdat’ın Ankara’ya tepkisini ele aldığı haberinde, “Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada da yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele, ne kadar iştahı olduğu” diye yazdı.
İsrail’in önemli gazetelerinden Jerusalem Post, “Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada da yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele, ne kadar iştahı olduğu” ifadelerini kullandığı haber analizinde, Ankara’nın bölgede yeni bir politikanın parçası olarak IŞİD sonrası Musul’u ve Kuzey Irak’a nüfuz etme arzusunda olduğu yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da bir konuşmasında Irak Başbakanı Haydar El İbadi’ye yönelik, ‘Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi’ye ‘Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin. Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil’ şeklindeki sözlerini de hatırlatan İsrailli gazete, “Ağır sözler elbette. Ancak bu sözler, Ankara’da şekillenen ve Osmanlı İmparatorluğunun 1918 yılında yakılmasının yol açtığı eski yaraları açmak için eski olaylara dönüş yapan bir gündemin bir parçasıdır” dedi.

Ahmet Davutoğlu döneminde uygulanan komşullarla sıfır sorun politikasının Ankara için istenen sonuç vermediğini belirten Jerusalem Post, “Davutoğlu sonrası Suriye’de daha güçlü  bir politikayı benimseyen Türkiye Ağustos ayında da Suriye’ye asker ve tank sevk etti. Erdoğan’ın bir darbe ile karşı karşıya kalması ve PKK ile savaşmasına karşın Suriye ve Irak’taki hırsları büyüdü. Türkiye’nin Irak’taki daha çok Sünni Arap gönüllerini eğitme politikası iki yıldır devam etti ancak ilk başka sessiz olan bu rol Aralık 2015’ten beri daha açık ve güçlü hale geldi. Şimdi geçen hafta başlatılan Musul operasyonu bittiğinde Türkiye’nin masada olma arzusu açıkça konuşuluyor. Türkiye, ayrıca Suriye’de de masada olmak istiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin politikasının, bölgede yaygın biçimde not edilen, 1916 yılında çizilen Sykes-Picot sınırlarının artık anlamının kalmadığını kabul ettiği gibi göründüğü ifade  eden İsrail gazetesi, Türkiye’nin politikasının nihai hedefi, geçmişte olduğu gibi bugün de saydam olmadığını kaydetti.

Bu arada Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi gibi özerk bir Sünni bölgesinin kurulmasının herkesin ciddi biçimde ilgilendiği bir konu olmadığı yorumunu da yapan Jerusalem Post, “Bu nedenle ki Ankara, Irak’ın Kuzey Irak’ta kararlara etki etmek istediği söylediğinde açık ki bu aslında Rusların Suriye’de yaptıklarının benzeri demektir. Bu da, ABD ve AB’nin nüfuzu diplomasi ve eski politikalara bağlı kalırken sınırların ötesine güç projekte etme meselesidir. Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele, ne kadar iştahı olduğu” değerlendirmeleriyle haber analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-