WALL STREET JOURNAL: “ABD, RAKKA OPERASYONU İÇİN TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜYOR”


 

Wall Street Journal gazetesi, Musul operasyonunun ardından Rakka’yı kurtarma harekatını en kısa süre içinde başlatmak isteyen ABD’nin son haftalarda Türkiye, Suriye’deki Kürt liderleri ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere İslam Devleti karşıtı koalisyonun üyeleriyle buluştuğunu yazdı.


Amerikan Wall Street Journal gazetesi,  Musul operasyonunun ardından Rakka’yı kurtarma harekatını en kısa süre içinde başlatmak isteyen ABD’nin bu amaçla bir güç oluşturmaya çalıştığını kaydettiği haberinde, “Yakında Rakka kentine bir taarruzu başlatmak için bir anlaşma sağlamaya çalışan üst düzey ABD yetkilileri, son haftalarda Türkiye, Suriye’deki Kürt liderleri ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere İslam Devleti karşıtı koalisyonun üyeleriyle buluştu” dedi.

Türkiye’nin Rakka operasyonunda Kürtlerin kullanılmasına karşı çıkmasının ABD’nin çabasını karmaşıklaştırdığını belirten ABD’li gazete, “Türk yetkililer, Rakka operasyonun YPG’ye dayanmadan yapılabileceği zamanının beklenmesini tercih ediyor” şeklinde kaydetti.

Böyle bir operasyonun Suriye’li kentteki aşırı unsurları izole etmeyi, Irak ve Suriye çapındaki uydu kalelerini güçlendirme kabiliyetini sınırlamayı ve kaçış yollarını kapatmayı amaçladığını ifade eden Wall Street Journal, “Ancak ABD’nin Suriye’deki sahadaki sınırlı askeri rolünün planı karmaşıklaştırdı. Suriye’de birkaç düzine Özel Kuvvet üyesi ABD ve koalisyonun hava baskınlarıyla desteklenen Türkiye ve müttefikleriyle çalıştı. Bu durum, ABD’yi, Türkiye ile Kürtler ve Kürt savaşçıları ile Arap Sünni güçleri arasındaki güvensizliğin bir meydan okuma oluşturduğu ikinci bir ittifaka dayanmak zorunda bırakıyor. Bazı ABD yetkilileri, İslam Devleti savaşçılarının Musul’tan Rakka’ya çekilmemesi için kente yönelik operasyonunu hızlı biçimde başlatmayı umuyor.Türkiye’nin Rakka taarruzunda Kürtlerin liderliğindeki bir gücün kullanılması yönündeki ABD’nin önerilerine karşı çıkıp bunun yerine operasyonun öncülüğünü Arap isyancılarının yapmasını talep etmesi ABD’nin Rakka operasyonu konusunda bir konsensüse ulaşma çabalarını karmaşıklaştırdı” diye yazdı.

Bazı Batılı yetkililerinin Kürtlerin liderliğindeki bir gücün nüfusu çoğu Arap olan Rakka’daki mezhebi ihtilafı artırabileceğini ve Kürtlerin liderliğindeki bir saldırı olasılığının şimdiden oradaki Arapları İslam Devletine yönlendirdiğini söylediklerine dikkat çeken Wall Street Journal, “ABD yetkilileri, Türkiye’nin, oldukça etkin Kürt savaşçılarının yerini alması için hızlı biçimde yeterli sayıda Sünni Arap savaşçısı eğitip silahlandırma kabiliyetinden kuşku duyuyor” dedi.

Üst düzey bir ABD yetkilisinin Rakka işinin aciliyet taşıdığını düşündüklerini ancak Türklerin  aynı aciliyet hissini paylaşmadıklarını söylediklerini aktaran gazete şöyle devam etti:

“Batılı yetkililer Rakka’yı almak için gerekli savaşçı sayısının 10 bin olarak tahmin ediyorlar.Türk yetkililer koalisyonun YPG’ye dayanmadan bir operasyonun başlatılabilecek zamanın beklenmesini tercih ediyorlar. Ankara’nın YPG’yi terör tehdidi olarak görüyor.Türkiye geçmişte benzer koşulları koymuştu ancak sonra Amerika’nın YPG ile işbirliğini zimnen kabul etmişti. YPG’nin Rakka taarruzundaki rolü de müzakere edilmesi lazım. Amerikalı yetkilileri, Kürtlerin operasyonuna katılmak için Suriye’nin kuzeyinde Rojava adlı bir özerk bölge oluşturma çabalarına siyasi destek talep ettiklerini söylediler. Böyle bir çabaya hem ABD hem de Türkiye karşı çıkıyor”.

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-