NEW YORK TIMES: “TEL AFER TÜRKİYE-İRAN MÜCADELESİNİN ODAĞI HALİNE GELDİ”


New York Times gazetesi, Irak’taki Şii milislerinin Musul’un batısındaki Tel Afer kentini ele geçirmesi olasılığını irdelediği haberinde, Tel Afer’in Irak’ın kuzeyindeki nüfuz için Türkiye ile İran arasında artan mücadelenin odağı haline geldiği yorumunu yaptı.
Amerika’nın önemli gazetelerinden New York Times, “Nüfusunun çoğu Türkmen olan, Osmanlı’nın eski ileri karakolu Tel Afer kenti, Cumartesi günü, Irak’ın kuzeyindeki nüfuz için Türkiye ile İran arasında artan mücadelenin odağı haline geldi. Bunun nedeni ise, bazıları İran’dan destek alan Irak’ın Şii milislerinin Cumartesi günü Musul’un batısına doğru ilerlemeye başlamasıdır. Böyle bir rota, aslında Tel Afer’deki İslam Devleti savaşçılarının Suriye’deki üsleriyle bağlantısını keserken Türkiye’yi, zaten karmaşık olan Musul etrafındaki savaş alanının içine daha çok çekebilir” dedi.
Şii milislerin, Sünni nüfusuna uyguladıkları baskılar nedeniyle zaten tartışmalı olan Musul operasyonundaki rollerinin, Irak hükümeti ile ABD’nin liderliğindeki koalisyon arasında yürütülen hassas müzakerelerinin bir parçası olduğunu kaydeden ABD’li gazete, “Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Şii milislerin Musul kentine girmelerine izin vermezken kentin batısındaki çöl bölgelerinin kontrolün altına alınmasında ikincil bir rol oynamalarını kabul etti. Haşdi Şadi ise, Tel Afer’i kendi görev alanının bir parçası olarak görüp kurtaracağını ilan etti. Milislerin rolü, Kürt ve Sünni Arap savaşçılarını eğitmek amacıyla, Musul’un kuzeyindeki Başika kentine kuvvet konuşlandıran Türkiye’de alarm yarattı. Türkiye, bu konuşlamayı Şiilerin liderliğindeki Bağdat hükümetinin onayı olmadan yaptı. Bağdat hükümleti de, konuşlamanın ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini savunuyor. Son haftalarda da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgede Osmanlı İmparatorluğu’nden kaynaklanan tarihi iddiaları olduğunda ısrar ederken gerilimler büyüdü. Türkiye, Irak’ta konuşlanma yaparak İran ve milislerinin nüfuzlarına karşı koymaya çalıştı. Sünni bir güç olan Türkiye ile bölgenin en güçlü Şii milleti olan İran arasındaki nüfuz yarışı, Ortadoğu’yu paramparça eden daha geniş mezhebi bir mücadelenin bir parçasıdır" görüşünü dile getirdikten sonra "Mücadele, en az şimdilik, Türkiye ile soydaş Türkmen nüfusu olan Tel Afer’e ve milisler kente doğru hareket ettiğinde Türkiye’nin adım attıp almayacağına odaklanacak” şeklinde kaydetti.
ABD’nin, Türkiye’nin Musul operasyonunda rol almasına Irak hükümeti kabul etmediği sürece itiraz ettiğini de belirten New York Times, “Türkiye’nin rol alma ısrarı Irak içindeki mezhebi gerilimleri derinleştirdi. Şiiler Bağdat’taki Türk Büyükelçiliği önünde düzenledi. İbadi dahil Irak’lı liderler iki ülke arasında bir çatışma olabileceğini ima ettiler” dedi.

Gazete haberinde ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Türkiye’nin Tel Afer’deki Sünni Türkmenlere herhangi bir tehdit görmesi durumunda gerekli olan tüm önlemler alacağı’ şeklindeki  açıklamasına da yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-