NEW YORK TIMES: “TÜRKİYE, MUSUL SAVAŞININ İÇİNE DAVETSİZCE DALIYOR”


New York Times gazetesi, Ankara-Bağdat gerilimini ele aldığı haberinde, “Musul operasyonuna ilişkin kabus senaryosu Ankara ile Bağdat arasındaki kavga nedeniyle çok daha olası hale geldi” dedi.
Amerika’nın yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times, ‘Türkiye, Davetsiz Musul Savaşının İçerisine Dalıyor”  başlığını kullandığı haber analizinde, “Türkiye’nin bölgede “arihi bir sorumluluğu var. Ancak aynı zamanda terör örgütüne karşı NATO müttefikleriyle birlikte çalışma sorumluğu da  bulunuyor. Musul’u İslam Devleti’nden geri almaya yönelik ABD ve Irak’ın liderliğindeki operasyonun, çok sayıda ülkenin ve mezhep grubunun çıkarlarının uzlaştırılması ve rollerinin dikkatle koordine edilmesini gerektirecek lojiistik ve stratejik bir bulmaca ve olası bir kabus bile oluşturduğu baştan beri belli idi” sözleriyle girdi.Türkiye’nin Irak ile kavga etme kararı ile kabus senaryosu çok daha olası hale geldi. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşta askerleri için hiç kimsenin öngörmediği doğrudan bir rol talep ederken Irak’ın egemenliğini çiğniyor gibi görünüyor. Bu, kaygı verici bir gelişme çünkü eğer Sayın Erdoğan ısrar ederse, Iraklı Şii milisli liderleri, savaşa katılma tehdidini yerine getirebilir” şeklinde kaydetti.
Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma talebinden önce Başika’da 600-800 askeri tutarak Bağdat’ı kızdırdığını ifade eden ABD’li gazete, “Ankara’nın gerçek önceliği, Türkiye ve Irak sınır bölgelerinin her iki tarafında bulunan ve on yıllarca Türk devletine karşı bir isyanı yürüten Kürt ayrılıkçılarını yenilgiye uğratmaktır. Sayın Erdoğan da İran’ın bölgedeki artan nüfuzunu sınırlamak ve Musul ve çevresindeki bölgelerde yaşayan Sünni Araplar ve Türkmenlerin bir koruyucusu olarak görünmek istiyor” dedi.
Erdoğan’ın artık daha müdahaleci bir dış politika yürütmek istediğini kaydeden New York Times, ABD Savunma Bakanı Ash Carter’in Bağdat ile Ankara arasında bir uzlaşı sağlamaya çalıştığını belirttiği haber analizini, “Sayın Erdoğan’ın kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmada dediği gibi Türkiye’nin ‘bölgede tarihi bir sorumluluğu var’. Aynı zamanda NATO üyesi olarak İslam Devletini yenilgiye uğratmak için müttefikleriyle birlikte çalışma sorumluğu da var. Son dönemde Rusya ve Çin ile samimileşen Erdoğan,  o türden bir ortak amacı paylaştığı nadiren görünüyor”  yorumuyla noktaladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-