AB BÜYÜKELÇİSİ YENEL’DEN FINANCIAL TIMES’A MEKTUP: “TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN İLERİYE DOĞRU GİTMESİ YOLU ARANMALI”



 

Gazetenin, Türkiye’de yönetimin otoriterliğinin Ankara’nın AB üyeliğini olanaksızlaştırdığı yönündeki yazısına karşın Yenel’in, Türkiye ve AB’nin yıllar içinde birçok zor dönemden geçtiğini ancak her zaman ilişkilerin çöküşüne karşı bir çözüm bulunduğunu belirtiği ve ilişkilerin ileriye doğru gitmesinin yolunun aranması gerektiği konusundaki mektubuna yer verdi.

İngiliz Financial Times’ın yayınladığı mektupta, “Size bu ilişkinin, birkaç fırtınalı dönemden geçtiğini hatırlatmama izin verin. Bununla birlikte biz her zaman, tam bir çöküşü engelleyecek bir yol bulduk” diyen Yenel şöyle devam etti.

“Beni kaygılandıran, hâlihazırda neredeyse olmayan müzakereleri durdurma, dondurma, askıya almayı önerme eğilimindeki Avrupa Parlamentosu’nun tutumu. Böylesi bir önerinin, herhangi bir yaptırımı olmayacak ve ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi olacak. 15 Temmuz’daki önlenen darbenin kapsamı ve derinliğini ve de bunun sonrasında alınan tedbirlerin nedenlerini açıklamada zorluk yaşamış olabiliriz, bu doğru. AB’nin bu travmatik deneyim boyunca, Türkiye’ye, bir üye ülkeye, empati göstermediği de doğru. Biz, bu dramatik durumla başa çıkarken dahi, Türkiye hâlâ, vizesiz seyahatin gerektirdiği tüm kıstasları karşılamanın bir yolunu bulmaya çalışıyor. Göçmen anlaşmasıyla ilgili taahhütlerimizi yerine getirmeyi de sürdürüyoruz. İki tarafında da daha fazla diyalog ve anlayışa ihtiyacı olduğu bir dönemde Avrupa Parlamentosu’nun önyargılarını uzakta tutmak istediğini göstermesi ve de ileriye doğru daha iyi bir yol aramak için elini uzatması gerekiyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-