MEHR HABER AJANSI: “RUHANİ;TÜRKİYE’Yİ ÖVERKEN BATI’YI ELEŞTİRDİ”


 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Türk halkının 15 Temmuz darbe girişimine karşı durması ve demokrasiye sahip çıkmasını överken Batı’yı eleştirdi. Ruhani İran ve Türkiye arasındaki işbirliğinin bölgedeki önemli sorunların çözülmesinde önemli rol oynadığını söyledi.


Ruhani, Türkiye halkının 15 Temmuz darbesinin karşısında durduğunu ve kendi oy haklarını savunup demokrasiye sahip çıktığının altını çizerek, “Maalesef Batı demokrasi konusunda çifte standartlar göstererek uygulamada demokrasi ve halk yönetimine ilişkin kendi söylediklerine bağlı kalmıyor” ifadelerini kullandı.

İran ile Türkiye arasındaki işbirliğinin Irak ve Suriye başta olarak bölgenin istikrar ve güvenliği üzerine kurulmasınıın önemini vurgulayan Ruhani “Bölgenin hassas durumuna baktığımızda İran ve Türkiye arasındaki fikirbirliğinin gelişmesi bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir” dedi.

 “Bölgedeki iki önemli gücün birleşmesi Irak ve Suriye’deki sorunların yabancı güçlerin müdahalesine gerek kalmadan çözülmesine yol açacak, ancak günümüzdeki en önemli konu komşu ülkelerinin bu bağlamda yapıcı rollerini en iyi şekilde ortaya koymalarıdır”.

Ruhani, iki ülkenin bölgenin en önemli konuları hakkında fikirbirliğine sahip olmalarının altını çizerken de “Irak ve Suriye egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, demokrasiye dayanarak hükümetlerin ortaya çıkışı, halkın öldürülmesinin durdurulması, altyapıların tahribi, yaralılar ve mültecilerin evlerine dönmelerinin sağlanmasının bölgedeki krizlerin çözülmesi için yapılması gerekenlerden birkaç örnektir” şeklinde konuştu.

Ruhani şunları da söyledi:

“İki ülkenin arasındaki işbirliği bölgedeki önemli sorunların çözülmesinde önemli rol oynamakta ve şimdilik bize önemli olan konular bölgede barış ve istikrarın sağlanması, halkın evlerine dönmesi ve Irak ve Suriye’de demokrasinin uygulanmasıdır”.

Ruhani son olarak iki ülke arasındaki ticari anlaşmaların geliştirilmesi için var olan fırsatlar ve olanakların en iyi şekilde kullanılmasını istedi.

Mehr haber ajasına göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise uluslararası ilişkilerde İran’ın önemli ve yapıcı bir rol oynadığını dile getirdiği görüşmede “Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve milli birliğinin korunması İran, Türkiye ve bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması için önemlidir” ifadesini kullandı.

Habere göre, Mevlüt Çavuşoğlu, Batı’nın bölgedeki olaylarda sadece kendi çıkarlarının peşinde olduğunu anlatarak “Günümüzde Suriye’de ateşkes uygulanması ve sorunların siyasi yollar ve terör gruplarına karşı ortak mücadele ile çözülmesi gerekiyor” dedi.

Mehr, Bakan Çavuşoğlu’nun görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilip güçlenmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-