FINANCIAL TIMES FAİZ ARTIRIMINI YAZDI



Türk lirasının değer kaybı, Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve Türkiye’nin büyümede beklenen yavaşlama, yabancı basının haber ve yorumlarına konu oluyor.

ANKA’ya göre, Financial Times gazetesi, “ABD’deki faizlerin artırılması olasılığı devam ederken Bankanın attığı adım, Türkiye ve başka yerlerde bir dizi artırımın habercisi olabilir” yorumunu yaptı. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Donald Trump’un AB başkanı olarak seçilmesi sonrası yükselen piyasalar üzerindeki baskının arttığına dikkat çekerken Türkiye Merkez Bankası’nın üç yıla yakın bir aradan sonra ilk defa faiz artırdığının altını çizdi.


Financial Times, faiz artırımının ardından liranın kısa bir süre için değer kazandığını ancak Avrupa Parlamentosu’nun AB’ye katılım müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin kararından sonra yeniden değer yitirliğindini vurguladı ve liranın sadece bu yılda dolara karşı yüzde 18 gerilediğini anlattı.

Haberde “Ancak analistler, Türkiye’deki finansal olmayan şirketlerin 210 milyar dolarlık borcuna dikkat çekerek Merkez Bankası,’nın faizleri yeniden artırmaya mecbur kalacağını söylediler" denildikten sonra şirketlerin borç düzeyinin Türkiye’yi ABD’de bir faiz artırımı durumunda "en çok riskte olan yükselen ekonomilerden biri haline getirdiği” görüşlerine de yer verildi.


İngiliz gazetesinin haberinde değerlendirmelerini aktardığı Capital Economics’ten kıdemli yükselen piyasalar iktisatçısı William Jackson da, Türkiye için “Ülkenin büyük dış kırılganlıklarının muhtemelen önemli düzeydeki yeni sıkıştırmaların olacağı anlamına geldiğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye’nin siyasi türbülansının da gittikçe büyümeyi, tüketici harcamaları ve lirayı ufaladığı" görüşünün dile getirildiği haberde Türkiye’de AB referandumunun yapılması olasılığına işaret ettikten sonra “JP Morgan Chase, liranın dolara karşı bu yılı 3,50, 2017 yılını ise 3,65 düzeynde kapatacağını tahmin ediyor” diye yazdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-