BBC : TRUMP, 2-3 MİLYON KİŞİYİ ÜLKEDEN GÖNDERECEK


BBC: “TRUMP, 2-3 MİLYON KİŞİYİ ÜLKEDEN GÖNDERECEK”

Başkanlık seçimini kazandıktan sonra ilk televizyon röportajını CBS kanalıyla yapan Cumhuriyetçi Donald Trump, Beyaz Saray’a gelir gelmez uygulayacağı politikalarla ilgili bilgi verdi. Trump, ABD’de ‘kaçak göçmen’ statüsündeki 2-3 milyon kişiyi sınır dışı edeceğini söyledi.


Trump’ın bunu yapabilmesi için sınır dışı sürecini yönetecek bir birime ihtiyacı var. Danışmanları, son günlerde bu konuyla ilgili bilgi vermekten kaçınıyor.

60 Minutes programında Cumhuriyetçi lidere bir başka tartışmalı seçim vaadi Meksika sınırına duvar örme projesini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği de soruldu. Trump buna, projenin devam ettiğini fakat sınırın tamamen duvardan oluşmayacağını, bazı bölgelerin çit ile kapatılacağı yanıtını verdi. Ülkede belgesiz yaşayan suça karışmamış diğer göçmenlerin durumunun da duvar tamamlandıktan sonra gözden geçirileceğini belirtti.

Trump’ın milyarlarca dolar harcayarak hem toplu sınırdışı hem de duvar projelerini hayata geçirmesi mümkün. Ancak kendi partisinden bile bu projelere itirazların yükseldiği bir ortamda bunu nasıl yapacağını zaman gösterecek.

Trump, kampanya sürecinde Başkan Barack Obama’nın getirdiği af yönetmeliklerini iptal etme vaadinde bulunurken, daha sıkı göçmen yasalarını hayata geçirme sözü verdi.

Dünyanın en işlek sınırlarından biri. Her gün yaklaşık 1 milyon kişi bu sınırı kullanıyor. Meksika’nın El Universal gazetesinin verilerine göre sınırdan her gün 400 bin otomobil, 15 bin kamyon geçiş yapıyor.

Sınırın yaklaşık 1000 kilometresi aralıklarla da olsa çitler, beton duvarlarla kapatımış durumda.

Trump, yıllık 400 bin dolarlık maaşını da almayacağını açıklarken, “Sanırım hukuken 1 dolarını almam gerekiyor” dedi.

‘Benim başkanım değil’ sloganıyla Trump karşıtı protestoları da yorumlayan Cumhuriyeçi lider, gösterilerin bir an önce bitmesini umduğunu dile getirip, “Beni protesto edenlere korkmamaları gerektiğini söylemek istiyorum. Korkmayın, bu ülkeyi tekrar dirilteceğiz” diye konuştu.

Demokrat aday Hillary Clinton’ın kazanması ve kendi taraftarlarının bunu protesto etmesi halinde durumun farklı olacağını savunan Trump, “Eğer Clinton kazansaydı ve benim taraftarlarım sokağa çıksaydı herkes bunu kınamaya başlardı. Farklı bir tavır alırlardı. Çifte standart uygulanıyor” dedi.

Trump, daha önce eski Irak lideri Saddam Hüseyin ve Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ‘devrilmesinin hata olduğunu’ savunmuştu. Başkan seçildikten sonra da ABD’nin Ortadoğu politikasını da eleştirmeyi sürdürdü. “Ortadoğu’da 6 trilyon dolar harcadık. Bu parayla ülkeyi iki kere yeniden inşa ederdik” diyen Trump, “Yollarımıza, köprülerimize, tünellerimize ve havaalanlarımıza bakın, hepsi kötü halde” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-