Barzani'nin Diyarbakır Ziyaretinin Mesajı Nedir?

barzani diyarbakır ziyareti ile ilgili görsel sonucuBütün mücadelelerde, bu ulusal mücadele dahi olsa, farklı sınıf ve kesimlerin farklı programları olur ve bunlar çatışır...

Kaldı ki tarihsel gelişimlerin dört ayrı coğrafyaya, dört ayrı sınıfsal duruma ve gelişme derecesine böldüğü Kürt hareketi söz konusu olduğunda bu haydi haydi böyledir... Aksini beklemek teorik bakımdan ütopya pratik bakımdan da en geri programı veri almak anlamına gelir...

Kaldı ki bu yeni bir şey de değildir... Söz konusu olan Barzani ve kısmen de Talabani olunca, bu kesimlerde kendi uzlaşmacı pratiklerinin galebe çalması için kendi içindeki ve diğer parçalardaki Kürt hareketi satmak ve hatta bizzat onlarca çatışmak pratiğinin tarihi çok daha eskilere dayanır... Bizim güneyimiz, Kürtlerin ise kuzeyi, yalnızca nüfus ağırlığı bakımından değil, daha da önemlisi tarihsel, sınıfsal ve program bakımından daha ileriyi temsil ediyor... 

İleri ve geri Kürt hareketi içinde de çatışacaktır... Bunu bilip, kabul edip, tarihsel ve siyasal saflaşmada buna göre pozisyon almak; siyasal bakımdan geriye düşmemek için kesinkes tek yoldur..
.
ABD emperyalizminin Barzani ve Talabani'li çözümü 1990'lı yıllardan beri gündemdedir. Özal ile başlayan süreçte, Türkiye'ye bu senaryoda biçilen rol ise, bu çözüme destek vermesi koşuluyla, ABD adına bölgede "Kürtlerin vasiliği"dir. Fakat bunun için Kuzey Kürtlerinin mutlak surette ehlileştirilmesi, yani "Barzanileştirilmesi" gerekiyordu.


Serhıldan denemelerinin istenen sunucu vermemesi, SSCB'de yaşanan çöküş ve Türkiye'deki devrimci hareketlerin ve sınıf hareketinin dibe vurması koşullarında PKK'nin, özellikle de Talabani aracılığıyla (PKK-PSD protokolü) bu role ikna edilmeye çalışıldığını biliyoruz.


Doğrusu bu noktada belirli bir mesafe alınmadığı da söylenemez. PKK'nin bu süreçten sonra kapısını sistemci reformcu çözümlere daha çok açtığını, öncelik ilişkisini diplomasi lehine değiştirdiğini biliyoruz. Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye teslimi de bu senaryonun realize edilebilmesi amacından bağımsız değildi.


Barzani'nin Türkiye'ye getirilmesi bir kez daha Türkiye Kürtlerine çözüm için "Barzanileşin" mesajıdır.
Bu da göstermektedir ki bu topraklardaki hareket emperyalist çevreler ve Türk devleti açısından çözüm için istenen kıvama  getilriememiştir. Emperyalist çevrelerden ve Türk devletinden özerk konumlarını korumak konusunda belirli bir direnç göstermektedir.


Kısacası Diyarbakır ziyareti ve bu ziyarete yönelik BDP çevresinden gelen tepkiler, emperyalist çözüm dayatması ile buna teşne edilemeyen Kuzey Kürtleri arasındaki mücadelenin Diyarbakır'da çekilmiş son fotoğrafıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-