EXPRESS: YENİ DÜNYA DÜZENİ: “TÜRKİYE; İZOLE AB’Yİ, RUSYA VE ÇİN İTTİFAKI UĞRUNA TERKEDECEK”


 

Express gazetesi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ne olası katılımından söz etmesine dikkat çektiği haberinde, “Türkiye, izole AB’yi, Rusya ve Çin ile yeni bir güç ittifakının uğruna terkedecek” dedi.


Sözkonusu katılımı bomba gibi adım olarak niteleyen Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda AB’den ayrılmayı savunan Brexit yanlılarına yakın İngiliz Express gazetesi, “Türkiye, gittikçe izole olan Avrupa Birliği ile bağları sepetleyip onun yerine Rusya ve Çin ile yeni bir küresel güç ittifakına odaklanacağı işaretini verdi. Brüksel’deki kargaşa sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bomba gibi bir adımla NATO üyesi ülkesinin halen Asya ile ilişkilerine öncelik verdiğine dair güçlü bir imada bulundu. Türkiye’nin Şangay ‘5’liler olarak bilinen ittifaka katılması olasılığı, AB’den kuşku duyan Donald Trump’un yönetimindeki ABD’nin koşulsuz desteği kaybedecek olan Avrupa’yı kaygılandıracak. Bu durum, AB’yi, batıdaki Britanya ile Amerika arasında transatlantik ittifak ile doğudaki Türkiye ile Rusya arasındaki ittifak arasında diplomasi yönünden sıkışıp kalacağı bir gelecekle karşı karşıya bırakıyor” şeklinde kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerin bozulmaya devam ettiği bir dönemde geldiğine vurgu yapan İngiliz gazetesi, Türkiye’nin AB hedefinden vazgeçmesi durumunda Vladimir Putin’in Batı’nın karşısındaki kozlarının daha da güçleneceği yorumunu da yaptığı haber analizine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin son eylemleri NATO müttefikleri arasında alarm yarattı. Moldova ve AB üyesi Bulgaristan’da yapılan seçimlerle Moskova yanlısı adaylar kazandı. Sayın Erdoğan’ın ifadeleri, sorunlarla boğuşan AB’ye sırtları dönen ülkelerin sayısının arttığı bir döneme rastlıyor” .

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-