ERDOĞAN’DAN TRUMP KARŞITLARINA ELEŞTİRİ



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından düzenlenen protestoları eleştirerek, sandıktan çıkan sonuca saygı gösterilmesi ve yeni yönetime zaman verilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

 “Şu anda ABD’de olanları görüyorsunuz. İstedikleri başkan olmadı diye şu anda Sayın Trump’a nasıl saldırdıkları ortada. Durun bakalım, sandıktan çıktı bir saygı duyun, nasıl bir çalışma ortaya konulacak bu görülsün ondan sonra ne yapacaksanız ne yazacaksanız, ondan sonra yazın. Bu da tabii kimin dünyada demokrat veya demokrasiye saygılı olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli”.

Bu arada günlerdir Trump Tower’da kamp kuran ve dışarıya çıkmayan Donald Trump dün gece ilk kez ailesiyle birlikte New York’taki bir restoranda görüldü. Ancak Trump, basın protokolünü ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiri aldı.

Amerika’da başkanlar nereye giderse yanında kendisini takip eden küçük bir gazeteci grubunu da götürmesi şeklinde bir uygulama var. Yani bir başkanın, gazetecilerden habersiz ya da onları atlatarak bir yere gitmesi protokol ihlali olarak görülüyor.

Gazetecilere dün Trump’ın dışarıya çıkmayacağı yönünde bilgi verilmesine rağmen, Trump’ın herkesten habersiz restorana gittiği belirtiliyor.

Olaya tepki gösteren Beyaz Saray Muhabirleri Derneği yayımladığı açıklamada Trump’ın gazetecileri yanına almadan hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bu arada Başkan Yardımcısı Joe Biden, Trump yönetiminde başkan yardımcısı olacak Mike Pence ile öğle yemeğinde biraraya geldi.

Ailelerin de katıldığı yemeğin ardından Biden gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni yönetimin Beyaz Saray’ı devralmaya hazır olup-olmadığı konusunda bir endişesinin bulunmadığını belirtti. Biden, birinci günden herşeyin emin ellerde olacağından kuşku duymadığını söyledi.

Pence ailesine konutunu gezdiren Biden, yeni yönetimin, Obama yönetiminin mirasını yok edeceğine dair bir endişe de taşımadığını kaydetti.

Öte yandan Trump’ın baş danışmanı olarak tartışmalı bir isim olan Steve Bannon’u seçmesinin yankıları devam ediyor.


Meclis’teki 188 Demokrat’tan 169’unun imzasının bulunduğu mektupta, ırkçı olduğu iddia edilen Bannon’ın böyle bir göreve getirilmesinin Trump’ın ülkeyi birleştirme kabiliyetine sekte vuracağı görüşü dile getirildi.

Mektupta, sözkonusu haber sitesinde çıkmış, Müslümanlar, Yahudiler ve diğer grupları aşağılayıcı unsurlar içeren haberlere işaret edilerek, “Milyonlarca Amerikalı, Trump yönetimi tarafından nasıl bir muamele göreceklerine dair korku ve endişe ifade ettiler. Sayın Bannon’ın ataması onların endişelerini daha da kızıştırıyor ve haklı çıkarıyor” ifadesi kullanıldı.

Mektup girişimine öncülük eden Demokrat Partili milletvekili David Cicilline, “Bağnazlık, Yahudi karşıtlığı ve ırkçılığın toplumumuzda yeri olmamalı” diye konuştu.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da, Bannon’ın atamasıyla ilgili bir yorum yapmayı reddederken, “Artık seçimleri geride bırakmanın zamanı” dedi. McConnell, şu anda odaklandığı hususun, Obamacare olarak bilinen sağlık reformunu iptal edip yenilemek, vergi sistemini yeniden düzenlemek ve diğer meseleler üzerinde çalışmak olduğunu belirtti.

Öte yandan, ABD’de aralarında General Mills, eBay, Intel, Unilever ve çok sayıda diğer Fortune 500 şirketinin olduğu 300’ün üzerinde işletme ortak bir açıklama yayımlayarak, Donald Trump’a iklim değişikliğiyle ilgili Paris Anlaşması’nı desteklemesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-