FINANCIAL TIMES: “TÜRK EKONOMİSİNDEKİ İTİŞ KAKIŞTAN YATIRIMCI HOŞLANMIYOR”


Financial Times gazetesi; Türkiye ekonomisini irdelediği haber analizinde,Türkiye’nin büyüme hikayesinde çatlaklar belirmeye başladığı yorumunda bulundu. Gazete ayrıca; “Türkiye’de itiş, kakış, bir ileri, bir geri... Yatırımcı bundan hoşlanmıyor” diye yazdı.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, ‘Türkiye’ye Yatırım’ başlıklı haber analizinde, “Türkiye’nin büyüme hikayesinde çatlaklar belirmeye başladı. Türkiye’de itiş, kakış, bir ileri, bir geri... Yatırımcı bundan hoşlanmıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkenin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri kesmek için referanduma gitmek istediğini, Suriye’ye asker gönderdiğini, Musul ve Rakka operasyonlarında daha aktif rol almayı talep ettiğini, muhalifleri tutuklattığını ve Kürtleri yalnızlaştıran politikalar uyguladığını öne süren gazete, “Piyasa uzmanları, yatırımcıların Erdoğan’ın otokratik eğilimleri ve diktatörlük arzusu olup olmadığıyla ilgilenmediklerini ve esas önemsedikleri şeyin Türkiye’deki istikrar olduğunu söyledi” şeklinde kaydetti.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç’un, “Ülkenin potansiyeli hala yerinde ancak ülke terör olayları ve daha sonra darbe girişimi nedeniyle yatırımcıların gözünde sıkıntılı bir yer konumuna düştü” şeklinedki sözlerini aktaran İngiliz gazetesi şöyle devam etti:

“Türkiye’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle lira dolar karşısında tüm zamanların en düşük düzeylerinde işlem gördü. Merkez Bankası’nın Erdoğan’a rağmen faiz artırması lirayı rahatlattı ancak bunun etkisi Avrupa Parlamentosu’nun AB üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısı yapan kararı nedeniyle sınırlı kaldı ve lira yeniden rekor düşük düzeye indi. Yatırımcıların bir süre daha Türkiye’de görmeyi bekleyebilecekleri düzen de bu: En zayıf para birimlerinden biri ile en güçlü liderlerden birinin mücadelesi. Lira, dolar karşısında geçen hafta içerisinde 3,47 düzeyini geçerek, tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Bu hafta içerisinde lira bir miktar değer kazanmış olsa da, dolar paritesi 3,40 düzeyinin üzerindeki seyrini sürdürüyor. Liranın yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 20’ye yaklaştı”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-