FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE EKONOMİSİ, İNCE BUZ ÜZERİNDE KAYAN BİR YILDIZ GİBİ”


 

Financial Times gazetesi; Türkiye’deki son siyasal ve ekonomik gelişmeleri irdelediği haber analizinde, “Türk ekonomisi, ince buz üzerinde kayan bir yıldız patenciye gibi. Buz dayandığı sürece gösteri iyi görünüyor. Ancak buzun kırılacağına dair sürekli bir korku hâkim” diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi; ‘Yükselen Güç, Artan Sorunlar’ başlığını kullandığı haber analizinde, “Türkiye, yeni dış politikası aracılığıyla bölgedeki yeni yumuşak güç olma iddiasında ancak öte yandan arka bahçesindeki sorunların tehdidi altında. Ekonomi büyüyor ama manevra alanı sınırlı. Türk ekonomisi, ince buz üzerinde kayan bir yıldız patenci gibi. Buz dayandığı sürece gösteri iyi görünüyor. Ancak buzun kırılacağına dair sürekli bir korku hâkim” dedi.

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye parlayan profilinin yanı sıra asker-sivil ilişkileriyle, hak ve özgürlükler tartışmalarına kadar pek çok konuya Başbakan’ın politik hırsları ve hedefleri çerçevesinde” diyen İngiliz gazetesi, “Başbakan Erdoğan, Atatürk’ten sonra Türkiye’nin başına gelen en güçlü politik karakter. 2009’da İsviçre’deki zirve sırasında, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le girdiği tartışmanın ardından Davos’a bir daha dönmeyeceğine yemin eden Erdoğan bugün Davos’u ayaklarına getirdi” şeklinde kaydetti.

Türkiye’de Erdoğan’ın pek çok kurulu düzene meydan okuduğunu ve  başbakanın karşısındaki esas zorluğun pek çok devlet kurumunda örgütlü Fethullah Gülen cemaati olduğunu ifade eden Financial Times şöyle devam etti:

Yeni Osmanlıcılık fikrinden söz eden hükümet yetkililerine karşılık, Arap Baharı ve özellikle Suriye’deki ayaklanmalar Türkiye’nin bölgesinde eşsiz bir nüfuza sahip olma iddiasını tehdit etti. Hiperaktif’ Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun komşularla sıfır sorun politikası, Türkiye’nin yeni yaklaşımını tarif eden tek slogan. Komşularla sıfır sorun politikası daha tartışmalı ve daha etkisiz bir politika oldu. İki sene öncesine kadar önüne geleni silip süpürür gibi görünen Türkiye diplomasisi, şimdilerde naif ve etkisiz görünme riski taşıyor” .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-