İTHAL ALTINLAR SIRRA KADEM BASTI...

GÜNGÖR URAS ile ilgili görsel sonucu

Ekonomi yazarı Güngör Uras Milliyet'te kaleme aldığı " Ton ton altın nereye gitti?" başlıklı yazısında Türkiye'ye giriş yapmış gözüken 128 ton altının izini sürüyor.

"Altın sevdamız birden bire gene arttı. Yurt dışından devamlı altın ithal ediyoruz. Yılın ilk 5 ayında altın ithalatı 128 tona ulaştı. Biz 2015 yılının tamamında 48 ton, 2016 yılının tamamında 106 ton altın ithal etmiştik. 2016 yılında ilk 5 ayda altın ithalatı 26.5 tondu.

Ne oldu da bu yıl ithalatta böyle bir artış ortaya çıktı? İlk 5 ayda 26.5 ton yerine 128.3 ton ithalat gerçekleştirildi..." sorusunu sorarak başladığı yazısında resmi kurumların verilerine göre ithal altınların büyük kısmının yurtiçinde bulunduğunu ama nerede olduğunun belirsiz olduğunu belirtiyor. 

Darphanede sikke ve Cumhuriyet altını basımı için kullanılan altın miktarının ve  halkın satın alarak bankalarda muhafaza ettiği altın miktarı toplamının 128 ton altın miktarının çok altında kaldığını  belirten Uras yazısını şu soruyla bitiriyor "İthal edilen altınlar ihracata gitmiyor. Darphane’de basılan altın miktarında artış var ama, Darphane’de basılan altın ithal altının sadece yüzde 15’i büyüklüğünde. Bankalardaki altın hesaplarında artış yok.

O zaman ithal edilen altınlar nereye gitti, gidiyor? Halkımız külçe altını alarak cebinde taşıyamaz, evinde saklayamaz. Kuyumcular durup dururken altın stok etmeye başlayamaz.

İyi de ton ton altın, 128 ton altın nereye gitti?"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-