SAKARYA'DAN SONRASI GEZİ Mİ?


SERPİL ÇEVİKCAN ile ilgili görsel sonucu
 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Adalet Yürüyüşü" basında, özellikle de iktidara yakın basında yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

İktidara yakın kalemlerin yürüyüşle ilgili yazılarının ana teması Sakarya sonrası yürüyüşün yeni bir Gezi Direnişi haline gelebileceği...

Bu çerçevede Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi gibi yazarlar daha mutedil bir dille  hem iktidarı hem CHP'yi eylemin yeni bir Gezi'ye dönüşmemesi için aklıselime çağırırken, Türkiye Gazetesi'nde Batuhan Yaşar gibi kimi yazarlarda daha agresif ve komplocu bir yaklaşımla bu yürüyüşün FETÖ'cü darbenin yıldönümü olan 15 Temmuz tarihinde yeni bir iktidarı düşürme operasyonu olarak dış güçlerce planlandığı iddiasıyla birleştiriliyor. Yaşar'a göre bu planı yapan Birleşik Arap Emirlikleri ve bu planı ülke içinde organize etmek ve hayata geçirmekle görevlendirilen de Suriye asıllı gazeteci yazar Hüsnü Mahalli... Abdülkadir Selvi ise "AK Parti’nin Kılıçdaroğlu aBDÜLKADİR SELVİ ile ilgili görsel sonucukaygısı" başlıklı yazıda hem Geziye atıfta bulunarak yürüyüşe Sakarya'dan sonra eyleme "aşırı" gurupların katılarak yürüyüşü amacından çıkarması riskine hem de İsmet Paşa’nın  1949 yılında DP iktidarına karşı çıktığı uzun yürüyüşe atıfta bulunarak tıpkı o tarihlerde İsmet Paşa'ya yapıldığı gibi Kılıçdaroğlu'na yönelik provakatif saldırıların taşıdığı risklere işaret ediyor. İlki için CHP'ye ikincisi için hükümete gerekli duyarlılığın gösterilmesi çağrısı yapıyor.

Milliyet'te Serpil Çevikcan'ın "Kılıçdaroğlu Mesaisi" başlıklı yazısını okuduğumuzda ise, iktidar yanlısı köşe yazarlarının aynı temayı aynı saiklerle işlemesinin siyasal arka planı konusunda da açıklığa kavuşuyoruz. Çevikcan yazısında kulis bilgilerine dayanarak AKP kurmaylarının yaptığı bir toplantıya ve bu toplantıda   yürüyüş ve Kılıçdaroğlu konusunda hangi görüşlerin öne çıktığına yer veriyor.

Çevikcan'ın aktardığı bilgiler okununca iktidar yanlısı yazarların köşelerine aktardığı tüm temaların bu toplantıda dillendirilen görüş ve stratejiye dayandığı açıkça görülebiliyor.

Çevikcan'ın yazısının konuyla ilgili bölümü şöyle:

"Sakarya’dan sonrasına dikkat

- Kılıçdaroğlu’nun “adalet” yürüyüşü de bu çerçevede değerlendiriliyor. 15 Temmuz’un yıldönümüne yürüyüşün sonunun denk getirilmesi gibi bir amaç olabileceği, bunun provokasyonlara yol açabileceği masadaki değerlendirmelerden. Artvin’de Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı girişimi gibi bir provokasyondan da endişe ediliyor. Hükümet, CHP lideri ile beraberindekiler için çok ciddi güvenlik önlemleri alıyor. Bu ihtimaller düşünülüyor ancak yürüyüş şimdilik “siyasi etkinlik” olarak ele alınıyor. Ancak yürüyüşün özellikle Sakarya-Kocaeli ayağına gelindiğinde alacağı hal dikkatle izleniyor. Buradan itibaren işin şeklinin değişebileceği değerlendiriliyor.

- Açlık grevi, adalet yürüyüşü ve 15 Temmuz’un yıldönümü parametrelerinin bir kesişme noktasına ilerleyebileceği, buradan da hükümetin almak zorunda kalacağı güvenlik odaklı önlemlerin uluslararası alana taşınmasının amaçlanmış olabileceğinden hareketle önlemler alınıyor."

İktidarın en temel korkusunun yeni bir Gezi olduğu ve temel dikkatini böyle bir gelişmeyi önlemek üzerinde odaklandırdığı, medyanın da bu açıdan planlı bir görevlendirme içinde olduğu görülebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-