DEUTSCHE WELLE: “KIBRIS MÜZAKERELERİNDE ENOSİS KRİZİ”


Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler arasında yeniden birleşme konusunda yapılan görüşmeler kesildi. Akıncı, Anastasiadis’in 1950 referandumunu anma törenleriyle ilgili gerginlik sonrası toplantıyı terk ettiğini açıkladı.
Kıbrıs sorununun çözümü için BM himayesinde ocak ayında başlayan müzakerelerin son görüşmesi, Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Rum kesimi lideri NikosAnastasiadis’in toplantı salonunu terk etmesi nedeniyle yarıda kesildi.
Gerginliğin, Rum kesimi okullarında 1950 yılında Yunanistan ile birleşme konusunda yapılan referandumun (Enosis plebisit) yıllık olarak anılması kararıyla alakalı olduğu kaydedildi.
Mustafa Akıncı, ara bölgedeki BM tesislerinde yapılan görüşmelerde bu kararın iptalini isteyince, Anastasiadis’in “Söyleyecek başka bir şey yok” deyip kapıyı çarpıp çıktığını açıkladı. Akıncı, “Bu noktada daha fazla yapacak bir şey yoktu çünkü toplantının bir saygı atmosferinde yapılması gerekiyordu. Biz de toplantıdan ayrıldık ve döndük” dedi.
Anastasiadis ise konuyla ilgili açıklamasında yaşananlar karşısında şaşkınlık duyduğunu söyleyerek, “Akıncı’nın çekilmesi yersiz ve sebepsizdi. Toplantıya başkanlık eden BM Kıbrıs Özel Temsilcisi EspenBarthEide de ne olduğunu anlamadı“ dedi.
Türkler anma törenlerine karşı protesto gösterileri düzenlemiş ve bu konu nedeniyle iki taraf arasında son dönemde gerginlik yaşanmıştı.
Akıncı daha önce de anmayı zorunlu hale getiren yasayı kınamış ve bunun barış müzakerelerini tehdit ettiği uyarısında bulunmuştu. Anastasiadis ise bunun sadece tarihi bir anma olduğunu söyleyerek hiçbir şekilde adanın bir federasyon olarak yeniden birleşmesi hedefinden saptırmadığını kaydetmişti.


Enosis fikrinin tarihsel evrimi…
Enosis,Kıbrıs adasının Yunanistan ile birleşmesi dileğini ifade eden kelimedir.Sözlük anlamı birleşme, bağlanmadır.Yunanistan ve Kıbrıs Rumları arasında benimsenen Enosis, Megola İdea haritasının çizilmesiyle ortaya çıkan ve 1791’den bu yana gündemde olan bir konudur.Enosis politikasının bugün varolan hedefi, Rum egemenliğinde tüm Kıbrıs’a hakim olacak bir Rum Cumhuriyeti kurulması ve Türklerin azınlık durumuna düşürülmesidir.
Yunanistan bu fikrini ilk kez resmi olarak 1828’de İngiltere, Fransa ve Rusya’ya nota vererek ortaya atmış, adanın kendisine bağlanmasını istemiştir.Daha sonra 1918’de Paris’te toplanan Barış Konferansında da aynı talebi tekrarlamıştır.
Enosis, Kıbrıs’ta Yunan Hükümeti, Yunan Kilisesi ve Patrikhane tarafından desteklenmiş ve bu ideal yıllarca gençlere aşılanmıştır.1960 yılında yapılan bir anlaşma ile Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’ın garantisi altında Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-