WASHINGTON EXAMINER: “ABD KONGRE ÜYELERİ, IŞİD’E KARŞI TÜRK ASKER HAREKATININ UYGUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR”


Washington Examiner dergisi;  “ABD Kongre üyelerinin, Suriye’de Rakka operasyonu ve sonrasına ilişkin kaygılarını dile getirirken, “IŞİD’e karşı bir Türk askeri harekatı daha uygun olur” dediklerini yazdı.
Haftalık yayınlanan muhafazakar dış politika dergisi Washington Examiner, “ABD Kongre üyeleri, Suriye’de Rakka operasyonu ve sonrasına ilişkin kaygılarını dile getirirken, Senatör Lindsey Graham’ın, “IŞİD’e karşı bir Türk askeri harekatı daha uygun olur. Türklerin "8-10 bin ABD’li askerle birlikte savaşmak isteyeceklerini düşünüyor” şeklindeki sözlerine yer verdi.
Washington Examiner, ‘İslam Devleti’nin Yenilgisi, Yeni Tehlikeler Dönemine Yol Açabilir’ başlıklı haberinde, Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerine dayanarak, ABD’nin öncülüğündeki bir koalisyon, İslam Devleti’ni son kalan kalelerinden çıkardığında İran’ın, dünyanın başlıca terör sponsoru olarak statüsünü sağlamlaştırma fırsatının olacağı iddiasında bulundu.
ANKA’ya göre; ABD Senatosu’ndan ağır toplarından Cumhuriyetçi Marco Rubio, gazeteye verdiği demeçte, “Rakka’nın kurtarılmasından sonraki gün, İran’ın ABD’yi bölgeden kovmak için harekete geçeceğini” savını dile getirirken Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndaki  en kıdemli Demokrat Elliot Engel ise, Rusya ve İran arasındaki olası işbirliğinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Washington Examiner da IŞİD’in, bölgeyi Rusya ve İran’a teslim edilmeden yenilgiye uğratılmasının öneminin altında çizdiği haberinde Suriye’de ABD’nin PYD ile işbirliği üzerinde durdu. Haberde, “Suriyeli Kürtler, Türkiye ile uzun bir süre ihtilaf içinde olan bir Kürt terörist grubuna bağlı, bu nedenle onlarla yapılan işbirliği ABD-Türkiye ilişkisini gerdi” yorumuna da yer verildi.
Bu çerçevede dergi,  Senatör Marco Rubio’nun Suriyeli Kürtler için sarf ettiği, “Çok kabiliyetli bir savaşçı güçtür ama aynı zamanda bir NATO üyesi tarafından terörist bir örgüt olarak görülüyor. Bu nedenle ki eğer Suriye’nin kuzeyindeki kantonları birleştirmeye çalışırlarsa eğer, gerçekten karmaşık bir durum yaratacak bir Türk askeri harekatı olacak” sözlerini de aktardı.
Dergi, haberinde ayrıca Senato’nun önde gelen diğer üyesi Senator Lindsey Graham’ın da değerlendirmelerine de yer verdi. Graham da “IŞİD’e karşı bir Türk askeri harekatı daha uygun olur. Türkler 9-10 bin ABD’li askerle birlikte savaşmayı isteyecekler” dedi.
Senator Graham, demecinde Esad rejimi ve Rusya’nın Suriye’deki ılımlı güçleri çok ciddi biçimde vurduklarını belirttikten sonra “Trump Yönetimine, tam olarak olmazsa da “Kürtlerin yerlerine başkalarının konulmasıdır” tavsiyesinde bulundu. Graham, “Türkler; sahaya girmeye, bize Rakka’yı kurtarmaya yardımcı olmaya istekli” şeklinde konuştu.
Ancak bazı Kongre üyelerinin Rusya ve İran’ın nüfuzundan kaygı duysa da ABD’nin Suriye’ye bir güç göndermeyi içerenbir planına destek vermeyebileceğini söyleyen dergi,  Elliot Engel’in ABD’nin Irak’ta yapılan hataları tekrarlayıp bir kara savaşına dahil olmaması gerektiği uyarısına da yer verdi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-