REUTERS: “EVET ÖNDE, AMA AKP TABANI SERT SÖYLEMLERDEN RAHATSIZ”


Reuters; anayasa değişikliğine ilişkin referanduma yer verdiği haberinde, “Anketlerde ‘Evet’ önde ama AKP tabanı sert söylemlerden rahatsız” dedi.
İngiliz haber ajansı Reuters, Partili cumhurbaşkanlığını hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin referandum öncesinde AKP’nin yaptırdığı anketlerde ‘Evet’in önde olduğunu, ancak hükümet yetkililerinin sert söylemlerinden ötürü tabanın rahatsız olduğunu yazdı.
AKP’li yetkililerin sert söylemlerinin tabanı rahatsız ettiğini kaydeden Reuters, eğilim anketlerinin yönlendirmesiyle referandum sürecinde politika değişikliği gerçekleştirilebileceğini öne sürdü.
Reuters, yaptırdıkları ilk anketlerde ‘Evet’ oylarının önde olduğunu belirten AKP’li bir yetkilinin, “Şimdilik yüzde 52-56 aralığında bir evet söz konusu. Ancak rehavete kapılmamalıyız. Unutmayalım Haziran 2015 seçimlerinde partimizin oyu yüzde 41’e düşmüş, Kasım 2015’te yeniden yüzde 49’a yükselmişti. Bu fark liberal seçmenimizin oyları. Bu kesimi referandumda ‘Evet’ oyu kullanmaya ikna edersek sorun yaşamayız” şeklindeki sözlerine yer verdi.
İngiliz ajansı ayrıca; MHP’li bir üst düzey yetkilinin, “Tabanımızda kararsız bir kesim var. HDP’nin referandumda ‘Hayır’ tarafında olması MHP’li seçmeni ‘Evet’e ikna etti. Bize ‘Neden Erdoğan’ın savunduğu bir değişikliğe ‘Evet’ diyelim’ diye soranlar oluyor. Biz değişikliğin MHP’nin hassasiyetleri dikkate alınarak hazırlandığını, Anayasa’nın ilk dört maddesinin korunduğunu, ‘Türklük’ tanımının muhafaza edildiğini anlatıyoruz” şeklindeki görüşlerini de aktardı.
ANDY-AR araştırma şirketi kurucusu Faruk Acar’ın AKP’nin yüzde 10’luk kararsız ve liberal kanadının kritik önemde olduğunu kaydettiğini belirten Reuters, Acar’ın, “AK Parti ve MHP’nin toplam potansiyeli son seçimde yüzde 62’ydi. MHP’de de kararsız kesim var. Kararsızları ikna eden avantajlı olur. Evetler yüzde 55’e ulaşabilir. Oynaklığın aşağı ya da yukarı hareketinde doğru söylemler etkili olur” şeklindeki değerlendirmelerini de aktardı.

AKP’nin başını çektiği ‘Evet’ kampanyasında sert söylemlerin kullanılmasının referandum sonucunu etkileyeceğini düşünen AKP’ye yakın bir kaynağın, “Muhalif Meral Akşener’in toplantısında elektriklerin kesilmesi, ‘Hayır’ diyenlerin terörist olduğunun ima edilmesi gibi durumlar bazı AK Partilileri rahatsız ediyor. Buna dikkat edilmeli” şeklindeki savlarına yer veren Reuters, “Hükümete yakınlığıyla bilinen araştırma şirketi GENAR’ın başkanı İhsan Aktaş da, “Kampanyanın sert geçmesi AK Parti’nin lehine olmayabilir. Çünkü her partili her tercihe göre oy verebiliyor” dediğini de belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-