WALL STREET JOURNAL: “VARLIK FONUNDA YABANCI YATIRIMCI ARAYIŞI”


Türkiye’de oluşturulan Varlık Fonu’na ilişkin tartışmalar sürerken Wall Street Journal gazetesi, fonun uluslararası yatırımcı arayışına vurgu yapan bir haber yayınladı.
ANKA’ya göre, ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Varlık Fonu’nun uluslararası yatırımcı arayışına dikkat çektiği haberine, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostancı’ya dayanarak “Türkiye’nin yeni kurulan varlık fonu, daha fazla yabancı şirketi çekmek için planlanan çabanın bir parçası olarak bünyesindeki büyük ve sağlam kamu şirketlerinin bir değerlendirmesini yapıyor” dedi.
Varlık Fonu’nun, devredilen şirketleri denetlemek üzere uluslararası kuruluşları kiraladığını belirten gazeteye konuşan Mehmet Bostan’ın, fonun yatırım ve yönetim hedeflerinin, kamu kuruluşlarının değerini, yabancı yatırımlar, iş yaratma ve hükümetin makro büyüme stratejisini güçlendirme yoluyla artırmayı amaçlayan muhafazakar, uzun vadeli yatırım ilkelerini temel aldığı sözleri aktarıldı.
Mehmet Bostan, açıklamaları sırasında fonun kontrolündeki kamu şirketlerini özelleştirmeyi amaçlamadığını, şirketlerin faaliyetlerini genişletmek için yabancı yatırımlara çekmeye yardımcı olmayı hedeflediğini de anlattı.
Wall Street Journal ise, Türkiye’nin Varlık Fonu’nu resmen 2016 yılının sonunda "sekiz yılda ilk defa negatif büyüme kaydedildiği, tırmanan bir istikrarsızlık döneminde kurduğunu" belirttiği haberinde söz konusu döneme ilişkin şu yorumu yaptı:
“Türk lirası ABD dolarına karşı yıllık olarak yüzde 20’den fazla değer kaybetmişti ve ülke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin demokrasinin yapısını değiştirmeyi amaçlayan radikal siyasi reform programı konusunda gittikçe kutuplaşıyordu”.
Gazete, Varlık Fonu’nun Hükümetin başarısız 15 Temmuz darbe girişiminden sonra olağanüstü yetkileri kullandığı" bir dönemde kurulmasının da "Türkiye’nin ekonomik stratejisini eleştirenlerle analistlerce sorgulandığını yazdı.

Anayasa değişikliği referandumuna vurgu yapılırken “Fonun operasyonları, ülkedeki siyasi belirsizlikten olumsuz etkilenebilir” görüşünü dile getirildiği haberde anayasa değişikliğiyle Başbakanlık makamının kaldırılması amaçlandığı halbuki mevcut yasal düzenlemeye göre Varlık Fonu’nun Başbakanına bağlı olduğuna dikkat çekti. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-