NEW YORK TIMES: “ABD’NİN SDG’YE DESTEĞİ BAĞLARI GERDİ”


New York Times gazetesi, ABD’nin, YPG’nin başlıca unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) sağladığı askeri yardımın Türkiye ile bağları gerdiğini yazdı.
New York Times gazetesi,  ABD’nin Suriye’de SDG militanlarına askeri eğitim verdiği kamptan izlenimlere yer verdiği haberinde, “Türkiye’nin itirazlarıyla karşı karşıya kalan Trump Yönetiminin Rakka operasyonu için  SDG’ye gerekli  ağır silahları verip vermeyeceği henüz bilinmiyor. ABD’nin Suriyeli milislere yardımı ise Türkiye ile bağları gerdi” dedi.
Kampta dağıtılan askeri malzemenin Amerika’nın Özel Kuvvetlerinin liderliğinde Suriye’nin kuzeyinde İslam Devleti ile nasıl savaşılacağına ilişkin düzenlenen 20 günlük bir eğitim kursunu tamamlayanlara verilen ödül olduğunu vurgulayan ABD’li gazete, “Eğitilen Suriyelilerin Rakka’daki militanları kentten çıkarmak istiyorlarsa  çok daha ağır silahlara ihtiyaçları olacak. Türkiye’nin itirazlarıyla karşı karşıya kalan Trump Yönetimi, silahları verip vermeyeceğini henüz söylemedi” diye yazdı.
ANKA’ya göre; 50 bin mensubu olduğu belirtilen SDG’nin önümüzdeki aylarda Rakka’yı geri almak için ABD’ye  en çok umut veren güç olduğunu savunurken de, ABD ile SDG arasındaki ittifakın Türk yetkililerinden öfkeli itirazları tetiklediği yorumunu yaptı.
SDG üyelerinin 27 bini YPG’li iken 23 bininin ise yerel Arap savaşçılardan oluştuğunu anlatan gazete,  Türkiye’nin ise  “Kürt savaşçılarının,  hem Türkiye hem de ABD tarafından terör grubu olarak görülen PKK’yla ya bağlantılı olduklarında ısrar ettiğini” vurguladı.
New York Times’ın, “Menbiç yakınlarındaki eğitim sahasında Amerikalı komutanlarca eğitilenlere ayda 100 dolar ödendiğine” dikkat çektiği habere göre,  geçen Cuma günü eğitim verilen 185 kişiden 100’nün planlanan Rakka taarruzuna katılmaları öngörülürken, geri kalanları ise Menbiç kentini koruyacak  güvenlik gücünün mensupları idi.
ABD’li subayların,  Rakka operasyonu için Suriyeli savaşçıların tank savar füzeleri, ağır makine tüfekleri ve zırhlı araçlar gibi silahlara ihtiyaçlarının olacağını ifade ettiklerini söyleyen gazete şöyle devam etti:
“Amerikan subayları, bu tür silahlarla sadece Arap savaşçılarının donatılmasının uygulanabilir olmadığını söylüyor. Amerikan subayları, Rakka’yı almak için 12-15 bin savaşçıya ihtiyaç olacağını ve savaş tecrübesi olan Kürtlerin de mücadelenin bir parçası olması gerekeceğini belirtiyorlar.”
Bu çerçevede Kürt savaşlarının ‘tecrübesi’ne de vurgu yapıldığı haberde,  “Mesele, ABD’nin Kürt savaşçılarını,  Menbiç’in kontrolünü almaya yönelik bir Türk askeri taarruzu veya İncirlik Üssü’nün Amerikan güçlerinin kullanılmasının kısıtlanması gibi şiddetli bir tepki tetiklemeden silahlandırıp silahlandırmayacağıdır” ifadeleri kullanıldı.
“Amerikalı askeri yetkililerinin “Türkiye’nin kaygılarını gidermenin bir yolunun olabileceğini de söylediklerini” aktaran gazete,  ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel’in  “ABD’nin,  Kürt savaşçılarına Rakka’yı ele geçirmek için yeterli silah sağlarken Rakka savaşından sonra alacakları silah ve cephane akışını kısıtlayabileceği” ifadelerine dikkat çekti.

ABD’li askerlerin NATO müttefiki Türkiye’nin çıkarlarına diğer ülkelere göre çok daha iyigözetme konumunda olacağını savunduklarını anlatan gazete, Rakka’ya yönelik planda Kürt ve Arap savaşçılarının kenti ele geçirmesinin ardından güvenliğin yerel Arap savaşçılarınca sağlanmasının da öngörüleceğini belirtti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-