WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE’NİN EL BAB’TA STRATEJİK TEPELERİ ELE GEÇİRMESİ MÜCADELEDE YENİ DURUM YARATTI”


El Bab operasyonu sırasında üç Türk askerinin kazaen bir Rus uçağı tarafından öldürülmesi olayını yansıtan yabancı gazetelerden Wall Street Journal, Türkiye’nin El Bab’da stratejik tepeleri ele geçirmesinin mücadelede yeni bir durum yarattığını vurgularken, “ABD yetkilileri, Türkiye’nin El Bab’ta başarılı olacağını, böylece Ankara’nın müttefiki olan Suriyeli isyancıların Rakka mücadelesine yardımcı olabileceğini umuyorlar” dedi.
ANKA’ya göre; Wall Street Journal, El Bab’daki olayın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye dileklerinde bulunduğu ve olayın yetersiz koordinasyon nedeniyle medyana geldiğini söylediğine dikkat çekti.
“Olay, Suriye’de İslam Devleti’ne karşı bazı uluslararası güçlerce yürütülen operasyona yeni bir meydan okuma oluşturuyor” görüşünü dile getiren ABD’li gazeteye göre, “Türkiye, El Bab’a odaklanırken ABD’nin örgütün fiili başkenti olan Rakka’yı almaya yönelik operasyonu önceliklendirmek istiyor”.
Wall Street Journal, “Savaştaki ivme bu hafta, Türkiye’nin El Bab’ın dış mahallerindeki stratejik tepeleri ele geçirdiğini açıklaması üzerine değişti” derken bunda da ABD’nin liderliğindeki koalisyona ait savaş uçaklarının desteği ve baskınlarının artırılmasının katkısının olduğunu da belirtti.
Bunun ardından “ABD yetkilileri, Türkiye’nin El Bab’ta başarılı olacağını böylece Ankara’nın müttefiki olan Suriyeli isyancıların Rakka mücadelesine yardım edebileceklerini umuyorlar" diyen gazete Rakka taarruzu için "ısmen Türkiye’nin YPG olarak bilinen Suriyeli Kurt savaşçılarının operasyondan dışlanmasındaki israrı nedeniyle durdu. YPG savaşçılarını Pentagon en etkin yerel güç olarak değerlendirirken Türkiye ise, ABD ve Avrupa tarafından terör grubu olarak nitelenen PKK’nın bir kolu olarak görüyor” yorumunu yaptı.
Haberde “ABD ve Türk yetkililerine göre, gerilim, Ankara ile Washington arasında ABD’nin El Bab’taki destek rolüne ilişkin bir mutabakatı karmaşıklaştırdı, bu da Rusya’ya Türkiye ile askeri koordinasyonu iyileştirme olanağını sağladı. Türkiye’nin El Bab’da stratejik tepeleri ele geçirmesinin mücadelede yeni bir durum yarattı” değerlendirmesine de yer verildi.
ABD’li gazete, haberine “Türkiye ve Rusya, Suriye’deki askeri operasyonlarının birbirinin güçlerine tehlikeye sokmaması için Pentagon ile Rus mevkidaşları arasında oluşturulan mekanizma benzer bir acil askeri koordinasyon merkezini tesis ettiler” sözleriyle noktaladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-