FINANCIAL TIMES, BREXIT’İ TÜRKİYE İLE ÖRNEĞİ İLE ANLATTI


Financial Times gazetesi;  İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına ilişkin tartışmalar sürerken,Brexit’ten sonra İngiltere’nin AB ile ticaretinde yaşayacağı sorunlara, Türkiye örneği ile dikkat çekti. Kapıkule’de karşılaşılan sıkıntılara dikkat çeken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Gümrük Birliği malların serbest dolaşımı anlamına geliyor. Kamyonların serbest dolaşımı anlamına değil” dedi.
İngiliz Financial Times, “Sıradan bir Cumartesi günü, Edirne kentinden 30 dakikalık araba yolculuğu uzaklığındaki Kapıkule sınır geçişinde, kamyonlar Bulgaristan kontrol noktasına ilerlerken 4 kilometrelik sıra oluşturmuşlar. Karşı tarafa geçmek 30 saati alabilir ve her bir şoförün düzinelerce belge taşıması gerekebilir” dediği haberinde, “Brexit müzakerelerini yürütenler  görüşmelerde bu konunun büyük bir tartışma yaratacağını söylediler. Türkiye Gümrük Birliği’nin parçası, yani kamyonlar taşıdıkları mallar için gümrük vergisi ödemeyecekler, buna rağmen 2015’te yapılan bir çalışmaya göre gecikmeler ve sorunlar 3 milyar dolarlık ticaret kaybına yol açıyor” diye yazdı.
ANKA’ya göre gazete, İngiltere Başbakanı TheresaMay’in AB ile bir çeşit Gümrük Birliği anlaşması müzakere etme niyetinde olduğu için Türkiye’dekine benzer sorunlarla karşı karşıya kalacağını ancak durumun İngiltere için Türkiye’den daha karmaşık olacağını belirterek TheresaMay’ın, Türkiye’nin vazgeçtiği dış ticaret anlaşmalarında vergileri belirleme hakkından vazgeçmek istemediğine işaret etti.
Türk kamyon şoförlerinin geçmek istedikleri AB ülkelerinin her birinden nakil izni aldıklarını, bunun da İngiltere için bir seçenek olabileceği ancak kotalar nedeniyle şoförlerin sıkıntı yaşadığı vurgulanırken, “Gümrük Birliği malların serbest dolaşımı anlamına geliyor. Kamyonların serbest dolaşımı anlamına değil” yönündeki değerlendirmelere yer verdi.
“En kötü ihtimalle, Brexit İngiltere’nin, Türkiye’nin yaptığı gibi, her bir AB ülkesiyle tek tek ihracat kotalarının müzakeresini yapmak zorunda kalacağı anlamına gelebilir” ifadelerini kullanan gazete, bunun da İngiltere ihracatı için kontroller, geçiş paraları, kilo sınırları gibi pek çok sorun doğurabileceğini yazdı.
Haberde kuyrukların nedeninin altyapı sorunları olmadığı, Türkiye’nin sorunun çözülmesi için yüz milyonlarca dolar harcadığı, terminal ve sınır kapılarında daha fazla gişe ile park yerleri yaptığı belirtildi.
Brexit nedir?
İngiltere tarihi referandum sonrası Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı aldı. Referandumdan ayrılık kararının çıkmasının ardından Brexit kelimesi gündeme geldi. Daha önce Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı.
Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan EbrahimRahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı. İkili Grexit ile Euro’ya veda edip eski para birimine dönmesi durumunda Yunanistan’ın ticarette ve turizmde olumlu etkiler ile karşılaşıp, ekonomisini ferahlatacağı iddiasında bulunmuştu.
Bu terimi İngiltere’nin AB’den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit’inBrexit’eevrilmesine neden oldu.
Brexit’in kelime anlamı nedir?
Britanya’nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği’nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-