NEW YORK TIMES: “WASHINGTON’IN KÜRTLERE DANIŞMAN TAKVİYESİ TÜRKİYE’Yİ ÖFKELENDİRDİ”


New York Times gazetesi; Türkiye’nin Rakka operasyonuna YPG’nin katılmasını istemediğini belirttiği haberinde, “Rakka’nın yeniden alınması için askeri seçenekleri görüşmek üzere üst düzey bir Türk heyetinin gelecek hafta Washington’u ziyaret etmesi bekleniyor” dedi.
Gazete ayrıca; “Washington Kürtlerin hakimliğindeki güçlere yardım amacıyla ek 200 ABD’li danışmanı sağlayacağını söyledi. Trump döneminde onaylanan bu takviye, Kürtleri en başlıca düşmanı olarak gören Türkiye’yi öfkelendiren Obama yönetiminin politikasını güçlendirdi ve bu gelişme Sayın Trump’ın Sayın Erdoğan ile ilişkileri iyileştirmeye çalıştığı bir arada meydana geldi” diye yazdı.
New York Times, Suriye’deki El Bab kentinin geri alınması için verilen mücadeleyi, savaşın bir jeopolitik testi olarak niteleyen gazete, “El Bab kentinin kurtarılması için hem Rusya destekli Suriye ordusu ve hükümet yanlısı milisler hem de Türkiye’nin desteklediği isyancılar ilerlemeyi sürdürdüler. İlerleyen güçlerin birbirine düşman olması durumu karmaşıklaştırdı. Son aylarda Rusya ve Türkiye Suriye ihtilafını çözmeye yönelik bir diplomatik çabada daha yakın bir çalışmaya girdi. İki ülkenin işbirliği BM ve ABD’nin tekrarlanan başarısızlıklarının ardından geldi” diye yazdı.
El Bab mücadelesinde Rusya ve Türkiye’nin sahada sonuçları elde etmesi ve Suriyeli ortaklarını fiilen askeri işbirliğine yönlendirmesi gerekliğine de vurgu yapan gazete, “Kısmen başarmışlar gibi görünüyor” dedi.
Türkiye ve Rusya’nın El Bab dışında çeşitli grupların arasında çatışmaların önlenmesi için koordinasyon yaptıklarını ve bu çabanın Suriyeli savaşçılar tarafından da teyit edildiğini de kaydeden gazete, El Bab’ın doğusunda ise Kürt ve Arap milisler Rakka’yı kuşatmak amacıyla ilerlemeye devam ettiler. WashingtonKürtlerin hakimliğindeki güçlere yardım amacıyla ek 200 ABD’li danışmanı sağlayacağını söyledi. Trump döneminde onaylanan bu takviye, Kürtleri en başlıca düşmanı olarak gören Türkiye’yi öfkelendiren Obama yönetiminin politikasını güçlendirdi ve bu gelişme Sayın Trump’ın Sayın Erdoğan ile ilişkileri iyileştirmeye çalıştığı bir arada meydana geldi” ifadelerini kullandı.
“Rakka’nın yeniden alınması için askeri seçenekleri görüşmek üzere üst düzey bir Türk heyetinin gelecek hafta Washington’u ziyaret etmesi bekleniyor” diyen ABD’li gazete, “Ziyareti açıklayan üst düzey Türk yetkilisi de, bir seneçek olarak El Bab kuşatmasında yer alan Suriye ordusu güçlerinin birçoğunun Rakka’daki mücadeleye yönlendirilebileceğini söyledi. Yetkili, Türkiye’nin, Kürtlerin Rakka taarruzunun bir parçası olmaları yönündeki ABD’nin planına güçlü itirazını tekrarladı” şeklinde kaydetti.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-