BBC: “LİRA’NIN DEĞER KAYBI TEDİRGİNLİK YARATIYOR”


 

BBC; Türk Lirasının değer kaybını ele aldığı haber analizinde, “Hem yurtdışında, hem de yurt içinde, Türkiye’nin ekonomik anlamda özellikle 2013 yılına kadar bir başarı hikayesi yazdığını düşünenler bile tedirginliklerini gizlemeden alınması gereken önlemlerden bahsediyor” dedi.


İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Türk Lirası, dolar, döviz, ekonomi, faizler ve piyasa... Yoğunluklu olarak son iki haftadır, muhalefetten hükümete kadar bütün siyasilerin gündeminde bu sözcükler var. İş çevreleri, esnaf, vatandaş ekonomideki gidişatın ne yöne evrileceğini konuşuyor. Hem yurtdışında, hem de yurt içinde, Türkiye’nin ekonomik anlamda özellikle 2013 yılına kadar bir başarı hikayesi yazdığını düşünenler bile tedirginliklerini gizlemeden alınması gereken önlemlerden bahsediyor. Son olarak Anayasa değişiklik teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önümüzdeki hafta getirileceğinin açıklanmasının ardından Dolar karşısında yeni tarihi düşük seviyesine gerileyen Türk Lirası’nın gidişatı, en yakından izlenen konu” diye yazdı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un bu hafta Türk Lirası’nı güçlendirmek için adımlar atabileceklerini söylediğini ve ardından hem hükümetten hem de Cumhurbaşkanı’ndan öneri niteliğinde açıklamalar geldiğini belirten İngiliz yayın kuruluşu, “Doların yükselmesi, özellikle siyasilerin vurguladığı gibi, sadece Türkiye’nin başına gelen bir şey değil. Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası belirsizlikler olmasaydı, bu kadar büyük bir yükselişi dindirmek çabasına gerek kalmayacağını düşünenlerin sayısı da az değil.Beklentiler, Dolar/TL’de tarihi yüksek seviyelerden geri dönüş değil, TL’nin daha da değer kaybedebileceği yönünde” şeklinde kaydetti.

Bu beklentiyi dile getirenlerden bir tanesi ING Stratejisti Petr Krpata olduğunu belirten BBC; Krpata’nın, “Türk Lirası’nın yüksek bir risk primine sahip. Kendi  dünyasında işlem gördü. 2017’nin ilk çeyreğinde dolar karşısında 3.55 seviyesine kadar gerileyebilir. Merkez Bankası güvenilir bir sıkılaştırma döngüsüne girerek frene basmadığı sürece TL’de değer kaybının devam edecek” şeklindeki görüşlerini de aktardığı haberine şöyle devam  etti:

“Para politikaları için en zorlu yıllardan birisi olan 2016’da, TL’yi Dolar karşısındaki performansında zorlayan iki kırılma noktası oldu. 15 Temmuz darbe girişimi. 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanması. Ayrı ayrı söylemek gerekirse, 15 Temmuz’dan bugüne TL, Dolar karşısında yaklaşık yüzde 22; ABD seçimlerinden bu yana ise yaklaşık yüzde 11 oranında değer kaybetti.Türk Lirası’nın 1 Ocak’tan bu yana Dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 19,7 seviyesinde. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, TL’de bir ayrışmamız olduğu doğru. Tüm para birimleri yüzde 5-6 yaptıysa bizimki 2 katı yaptı. Bunu da biliyoruz, bunun sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım Türkiye 4 ay içinde uçurumun eşiğinden döndü yorumunu yaptı. Türk Lirası’nın gidişatını BBC Türkçe’ye değerlendiren analistler ve yorumcuların bazıları TL’deki değer kaybında siyasi iklimin rol oynadığını ve dolayısıyla çözümün de yine siyasi olduğunu ifade ediyor.Kimileri ise bunun dünyadaki eğilimle alakalı olduğunu ve TL’yi özendirici önlemlerle ele alınması gerektiğini vurguluyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-