NEW YORK TIMES: “ABD BİR KENARA BIRAKILDI”


Rusya, Türkiye ve İran’ın Suriye ihtilafına son vermeye yönelik siyasi bir anlaşma için çalışmak amacıyla Moskova’da toplanmasını ele alan New York Times gazetesi, “Sözkonusu üç ülke ihtilafı kendi çıkarlarına hizmet edecek biçimde yönlendirmeye çalışırken ABD’yi bir kenara bıraktılar” dedi.
Türkiye’nin Suriye politikasını değiştirdiğine de vurgu yapan ABD’li gazete, “Rusya, İran ve Türkiye, ABD’yi dışlayarak bir araya geldi. Dışişleri Bakanı John Kerry davet edilmedi. Birleşmiş Milletler’e de danışılmadı. Suriye (rejimi) yanlısı güçler sahada kritik kazanımları elde ederken yeni mutabakat ve masada hiçbir Batılı gücün olmaması, ortaya çıkacak herhangi bir anlaşmanın kapsamında Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın  Suriye’yi yönetmeye devam emesini adeta garanti ediyor, bu da Başkan Obama’nın 5 yılı aşkın bir süre önce yaptığı, Esad’ın meşruiyetini kaybettiğini ve uzaklaştırılması gerektiği yönündeki deklarasyona rağmen” diye yazdı.
“Savaş tırmanırken Obama’nın ABD’nin Suriye ihtilafına daha fazla dahil olması talebini destekleme isteksizliği seçilmiş başkan Donald Trump’u görevi üstlenmeye hazırlandığı bir sırada Washington’un jeopolitik bir krizi etkileme kabiliyetini adeta yok etti” yorumunda bulunan gazete, “Donald Trump son günlerde yaptığı bir açıklamada ise, Suriye’de güvenli bölgelerin oluşturulması için Körfez ülkelerden finansman sağlama sözünü verdi. Ancak güvenli bölgelerin hem karadan hem de havadan kimin tarafından korunacağı meselesine değinmedi” şeklinde kaydetti.


“Ancak Halep’ten tahliyeler ve siyasi müzakereler devam ederse eğer,  Sayın Trump’un gelecek ay yemin ettiğinde bu tür güvenli bölgeler anlamsız olabilir”diyen ABD’li gazete, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nden Andrew Tabler’in “Türkler, İranlılar ve Ruslar, hepsi, ABD’nin  bunlunmadığı  odada bir süreç konusunda mutabık kalırsa bizim için bir sorun olduğunu farkederseniz” şeklindeki sözlerine de yer verdi.
Rusya’nın Cenevre’deki BM gözetimindeki müzakerelerin yerine Kazakistan’da barış görüşmelerinin yapılmasını önerdiğini kaydeden gazete, “Rusya, aynı zamanda, (Halep’ten) tahliye mutakabatı konusunda yıllarca Esad’ı devirmeyi amaçlayan isyancıları destekledikten sonra Suriye’ye yaklaşımını değiştiren Türkiye ile birlikte doğrudan çalıştı” diye yazdı.
ABD’nin Suriye’de  cihatçılarla savaşan Kürt güçleri ile yakın çalışma politikasının Türkiye’yi öfkelendirdiğine de vurgu yapan gazete, “Zamanla Türkiye’nin Kürt militanlarıyla mücalede,  Esad’ı uzaklaştırma arzusundan daha öncelikli hale geldi” dedi.
Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da katledilmesine rağmen Rus-Türk yakınlaşlamının işaretlerinin Salı günü Moskova’da açık olduğunu belirten gazete, “Toplantıda Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye ihtilafına son vermeye yönelik bir çerçeve olan ‘Mosku Deklarasyonu’ konusunda mutabık kaldı. ABD’ye danışmadılar,  8 Şubat’ta Cenevre’de yeniden barış görüşmelerinin yapılmasından söz etmiş olan BM Suriye Temsilcisi Steffan de Mistura’yı davet etmediler” diye yazdı.
New York Times, Atlantik Konseyi’nin Türkiye uzmanı Aaron Stein’in “Bu, Türkiye’nin ‘Esad gitmeli’ politikasının artık politika olmadığını açıkça söylemektir”  şeklindeki görüşlerini de aktararak haber analizini noktaladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-