WALL STREET JOURNAL: “AB, TÜRKİYE İLE İLGİLİ SEMBOLİK KARAR ALACAK”


 

Wall Street Journal gazetesi; Türkiye-AB ilişkilerini irdelediği haber analizinde, AB liderlerinin Aralık ortasında yapılacak zirvede sembolik bir önlem alınması üzerinde durduklarını yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal AB’nin Türkiye ile Soğukluğu Dona Yakın’ başlığını kullandığı haberinde, “AB liderleri Aralık ortasında yapılacak zirvede sembolik bir önlem alınması üzerinde duruyorlar. Böylece Türkiye ile yüzleştirme gelecek yıla ertelenmiş olacak” dedi.

Gazete, “Avrupalı liderler, bir ikilemle karşı karşıya, yani binlerce mültecinin Avrupa’dan uzak tutulmasına katkıda bulunan değerli bir anlaşmayı korurken Türkiye’de artan otoriterliğin işaretleri olarak gördükleri konusunda ne yapılması gerektiği meseledir” şeklinde kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Salı günü dile getirdiği yeni başlıkların açılmaması önerisine dikkat çeken gazete, “AB yetkilileri, üyelik müzakerelerinin dondurulmasının Avrupa’nın sadece göç konusunda değil aynı zamanda terörle mücadele ve enerji işbirliği konularında Türkiye’ye ihtiyacı olduğunda Ankara ile önemli bir iletişim kanalını kapatacağı uyarısını yaptılar” diye yazdı.

“Bazı uzmanlar, yeni müzakere başlıklarının açılmayacağı yönündeki bir AB açıklamasının çok zararlı olmayacağını söylüyorlar” diyen Wall Street Journal, Brüksel merkezi düşünce kuruluşundan dış politika uzmanı Steven Blockmans’ın “AB’nin müzakerelere tamamen son vermesi gerekmez, başlık açmamak çok daha hafif ve tırmandırabilecekleri bir önlemdir. Kağıt üstünde iyi görünen açıklamalar yaparak halkın taleplerini yerine getirmenin akıllıca bir yolu olur” görüşünü yansıttı.

Wall Street Journal, “Göç kaosu ve terörle mücadeledeki işbirliğinin kesilmesini önlemek için bir seçenek olarak AB, AB üyeliği olasılığının yerine Türkiye ile yeni bir stratejik ilişkiyi biçimlendirebilir” dediği haberinde Blockmans’ın “Genişletilmiş bir gümrük birliği ile göç, enerji ve güvenlik alanlarındaki bir stratejik ortaklığının önerilebileceği” değerlendirmesine yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-