ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY: “TÜRKİYE’NİN KATKI SAĞLAMA KONUSUNDAKİ İSTEKLİLİĞİNE MİNNETTARIZ”



ABD ve Türkiye arasında son bir haftadır IŞİD konusunda oluşan farklılıklar, New York’ta yumuşadı. Pazar günü Türkiye’nin IŞİD’e yönelik koalisyona yapacağı katkıyı sözlerle değil eylemleriyle göstereceğini söyleyen Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry, terörle mücadele toplantısında Türkiye’nin katkı sağlama konusundaki istekliliğinden minnettar olduklarını açıkladı.

Hürriyet Planet’in haberine göre, ABD ve Türkiye’nin eşbaşkanlığını üstlendiği, 29 ülke ve Avrupa Birliği’nin üye olduğu Küresel Terörle Mücadele Forumu’nun (GCTF) beşinci toplantısında, Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik mücadeleye katkı sağlama konusundaki istekliliğinden minnettar olduğunu söyledi. Özellikle son bir haftadır Washington ve Ankara arasında IŞİD’le savaş konusunda yaşanan farklılıklar, Türk rehinelerin serbest kalması ve ABD’nin Suriye’de askeri harekâta girişmesinin ardından böylece ilk kez yumuşama sinyali verdi.

İki taraf arasındaki gerginlik, Kerry’nin önce geçen hafta Amerikan Senatosu’nda verdiği ifadede IŞİD’in ana gelir kaynağı petrol kaçakçılığının Türkiye’nin da aralarında bulunduğu ülkeler üzerinden yapıldığını söylemesi üzerine başlamıştı. Kerry, ardından pazartesi sabahı verdiği bir TV mülakâtında da Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye yapacağı katkılar için “Şimdi bu sözlerle değil, eylemlerle ispat edilecek" demişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, “Türkiye önüne imtihan kağıdı koyulacak ülke değil” diyerek Kerry’nin sözlerine sert tepki göstermişti.

 ABD’nin dün sabaha karşı Suriye’deki IŞİD ve Horasan Grubu hedeflerine yönelik başlattığı saldırının ardından New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına denk getirilen GCTF toplantısında ise Kerry ilk kez gerginliği azaltıcı bir çıkışta bulundu. Ağırlıklı olarak IŞİD tehdidinin ele alındığı toplantı öncesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 20 dakikalık bir pull-aside (zirve sırasında ayaküstü ikili buluşma) görüşme gerçekleştiren Kerry, üst düzey bir Türk yetkilinin verdiği bilgiye göre önce Senato’daki sözlerine açıklık getirdi. Ve Amerikan Yönetimi olarak Türk Devleti’nin IŞİD’e destek verdiği yönünde bir değerlendirme içinde olmadıklarını söyledi. Çavuşoğlu, bunun üzerine yabancı savaşçılar ve IŞİD’in Türkiye bağlantılı petrol kaçakçılığı iddialarıyla ilgili ellerinde bilgi ve belge varsa bunları kendileriyle paylaşmasını istedi. Kerry de, bu konuda önümüzdeki günlerde Türkiye’ye bilgi vereceklerini söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-