OBAMA, IŞİD’E KARŞI 4 AŞAMALI MÜCADELE STRATEJİSİ BELİRLEDİ



 
ABD Başkanı Barack Obama, radikal  IŞİD örgütüne karşı yapacakları mücadeleyi şu şekilde sıraladı:

ü  Irak hükümeti ile birlikte sistemli bir şekilde teröristlere karşı hava saldırısı düzenleyeceğiz. Kendi insanlarımızı ve insani yardımda bulunan misyonları korumak için çabalarımızı artıracağız. Bunu açıkça söyleyebilirim, ülkemizi tehdit eden teröristler nerde olursa olsun onları avlayacağız.

 

ü  Karada teröristlere karşı savaşan askere desteğimizi artıracağız. Haziran ayında yüzlerce askeri Irak’a göndererek güvenlik görevlilerine nasıl destekte bulunmalarını incelemelerini istedik. Şimdi o çalışmalar sona erdi. Irak ve Kürt askerlerinin hem eğitim hem de istihbarat konularında desteğe ihtiyaçları var. Bizde bunlara destek vereceğiz. 500 kadar askeri danışmanı daha Irak’a göndereceğiz. Ayrıca Sünni toplumunun kendilerini IŞİD’ten korumları için destekte bulunacağız. Suriyeli muhaliflere malzeme ve eğitim desteklerini artırmak Kongre’ye çağrıda bulunuyorum."

ü  IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. Ortaklarımızla birlikte çalışarak ishtibaratımızı ve savunmamızı artıracağız. İki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılacak toplantıda uluslararası toplumun bu konuda seferber olmasını isteyeceğim."

ü  Terör örgütü tarafından yerinden edilmiş masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Bölgedeki Sünni ve Şii mezarlıkları risk altındadır. Müslümanların yanı sıra, Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıklara destek vermeye devam edeceğiz. Bu toplulukların kendi yurtlarından sürgün edilmesine izin vermeyeceğiz.

ABD’nin dünyayı teröristlere karşı harekete geçirecek kapasitesi ve iradesi olduğunu belirten Obama, Rus saldırılarına karşı Ukrayna halkının kendi kaderlerini belirlemeleri için destek olduklarını kaydetti. Amerika’nın Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini sağladığını da kaydeden Obama, “Dünya genelindeki Müslüman toplumunun sadece teröristlere karşı savaşması için değil, daha mutlu bir gelecek için mücadele etmelerine yardımcı olduk” dedi.

YPG VE ÖSO İFFTİFAK KURDU

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı izlenecek stratejiyi açıklamasına saatler kala, Suriye’den ilginç bir haber geldi.

Hürriyet Planet’in haberine göre, Ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tehvid Tugayı da bulunuyor.

Halep’in kuzeydoğusunda, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından kurulan Kobane Kantonu’nun Savunma Bakanı sıfatıyla Hürriyet’e konuşan İsmet Şıhasan ittifakın amacının IŞİD zulmünü durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. İttifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak Köyü de var. Süleyman Şah Türbesi Türk askerleri tarafından korunurken, içinde bulunduğu bölge IŞİD’in kontrolünde.

İttifak talebinin İslami Cephe ve ÖSO’dan geldiğini iddia eden Şıhasan, meşru müdafaa dışında Suriye ordusuna karşı bu gruplarla birlikte hareket etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

İttifak uluslararası toplumun IŞİD’e karşı görevlerini yerine getirmesini ve kendilerine ‘maddi yardım’ yapılmasını talep etti. ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa konuşan YPG’li yetkililer de IŞİD’e karşı batının kendilerine silah yardımı yapmasını istemişti.

Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti. Hafta başında Ankara’yı ziyaret eden ABD’li Bakansa gazetecilere ‘Bana PKK’nın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğunu hiçbir biçimde söylemediler’ demişti.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-