NEW YORK TIMES: “TÜRKİYE, IŞİD’E KARŞI DAHA GÜÇLÜ MÜTTEFİK OLMALI”

New York Times gazetesi, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin tüm Sünni devletlerden daha güçlü bir müttefik olması gerektiğini yazdı.
Amerikan New York Times gazetesi, ‘En Olmayacak Koalisyon’ başlıklı haber analizinde, ‘IŞİD ile mücadele için düşmanlar müttefik olabilir mi?’ sorusuna yanıt aradı.
Obama Yönetiminin IŞİD’i yenme kampanyasının omurgası olacak  güvenilir bir uluslararası koalisyonu oluşturması gerektiğine vurgu yapan New York Times, “Şimdiye kadar 40’dan fazla ülke yardım önerse de hiç biri Amerika’nın liderliğindeki çabaya meşruiyet kazandırmak için gerek duyulan bölgedeki Sünni ülkelerinden daha önemli olmadı. Ancak bölgedeki ülkelerin birçoğu Obama’nın girişimi konusunda kuşku duydular. Esad rejimini güçlendirmesinden korktukları, Bu ülkelerden İran ve Suudi Arabistan yıllarca Suriye’de vekalet savaşlarını sürdürdüler. NATO üyesi ve bölgenin en büyük ordularından birine sahip Türkiye, herhangi bir Sünni devletinden çok daha güçlü bir müttefik olmalı. Ancak, IŞİD tarafından rehin alınan 49 Türk diplomatı nedeniyle (ki Cumartesi günü Türkiye’ye iade edildiler) duyduğu kaygıyı zikrederek ön cephede bir rol almayı dışladı. Türkiye aynı zamanda Irak’taki Kürt savaşçılarına IŞİD ile mücadele için silahlandırma çabalarının Türkiye’deki Kürt ayrılıkçı militanlarını cesaretlendirmesinden korkuyor” şeklinde kaydetti.

“Sayın Esad’ın devrildiğini görmeye kararlı Türk hükümeti, Suriye’deki iç savaşın başlangıcından beri isyancı grupları destekledi ve onlara, serbestçe Türk sınırından Suriye’nin içine girmelerine izin verdi” diyen ABD’li gazete, “Ancak IŞİD artık Türkiye ve ötesine tehdit olduğunu kanıtlamış olsa da Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınırdaki yabancı savaşçılar ve silahların geçişleri ile IŞİD’in yararına petrol ticaretini durdurmaya yönelik agresif önlemleri almadı. Suriye savaşının erken aşamasında Türkiye’nin açık sınır politikası, IŞİD’in yükselişinde merkezi oldu” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-