CHP’Lİ KORUTÜRK RUSYA’NIN SESİ’NE KONUŞTU: “TAMPON BÖLGE ZOR GÖRÜNÜYOR”



 
TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk tampon bölgenin uluslararası hukuk açısından da yapılabilirlik açısından da zor göründüğünü söyledi.

Rusya’nın Sesi’ne konuyu değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Korutürk tampon bölgenin daha önce de konuşulduğunu ve bu konuya itirazların olabileceğini belirterek, “Özellikle Suriye’deki tampon bölgeye Suriye’den itiraz olacaktır. Tampon bölge dediğiniz şeyi ülkenin kendisi istemeden yapmak kolay bir şey değil. İlgili ülke hangisiyse o ülkenin içerisinde tampon bölge yapacağınız zaman o bölgenin izni gerekiyor. O ülkenin izni olmadığı zaman onu yapmak çok değişik bir konuma sokuyor Türkiye’yi. O da ciddi sıkıntı doğurur diye düşünüyorum. İran’ın buna bakışı nasıl olacaktır, Rusya’nın buna bakışı nasıl olacaktır? Bunların hepsini değerlendirmek lazım. Yani böyle göründüğü gibi, söylendiği kadar kolay bir iş değil” dedi.

Irak tarafına tampon bölge yapılacak olsa hem Irak merkezi hükümetinin hem Kürdistan bölgesel yönetiminin buna izin vermesi gerekeceğini kaydeden Osman Korutürk, “Tampon bölgeden ziyade biz CHP olarak özellikle Türkmenlerle ilgili olarak dedik ki; Kürdistan bölgesel yönetimiyle işbirliği halinde fakat merkezi hükümetin de iznini alarak Zaho’da bir güvenli bölge tampon bölge değil güvenli bölge alıp sıkıntıda olanları oraya taşımak lazım. Orada da aynı zamanda eğer gerekiyorsa askeri önlemleri alabilecek düzenlemelere girmek lazım. Eğer böyle yapılsaydı mesela PKK’nın silahlandırılması filan söz konusu olmayacaktı. Bu yapılmadı tabi. Suriye daha zor, yani Suriye hükümetinden böyle bir müsaade almadıktan sonra, başka bir ülkenin topraklarından askeri harekâta giriyorsunuz demektir, onun çok değişik yankıları olur” dedi.

CHP’li Osman Korutürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu konularda açıklama yapmasıyla ilgili, “Cumhurbaşkanı bu işlere nereden karışıyor ona bakmak lazım. Cumhurbaşkanın böyle bir yetkisi yok, Başbakanın karışması gereken konular bunlar. Cumhurbaşkanı bu konularda niye beyanat veriyor niye pozisyon takınıyor, niye konuşuyor. Cumhurbaşkanı değil, Başbakan konuşması lazım. Bunlar uygulamayla ilgili yönetimle icrayla ilgili. İcranın başı da Başbakan. Bu konuları Başbakan ile ele almak lazım” diye konuştu.

Hükümetin daha önce izlediği yanlış politikalar nedeniyle gelinen noktada Türkiye’nin büyük bir zaaf içinde olduğunu ifade eden CHP’li Korutürk, bu aşamada Türkiye’nin ne yapabileceğine ilişkin soru üzerine ise, “Türkiye şu aşamada bir kere önce rehineleri kurtarmak açısından çok ciddi bir çalışma içerisine girmesi lazım. Bu konuda TBMM’de bir kapalı toplantı yapılmalı” yanıtını verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-