“Kadın satın almaya gelen militanlar arasında bazı Türkler ve Suriyeli Arapları da gördüm” dedi.



19 yaşındaki H. Ali Rudaw medya kuruluşuna köyünün IŞİD militanlarınca basılmasından sonra rehin alınarak diğer bazı kızlarla birlikte Musul’daki kapatıldığı evde yaşadıklarını anlattı. “Kadın satın almaya gelen militanlar arasında bazı Türkler ve Suriyeli Arapları da gördüm” dedi.

IŞİD’in Kuzey Irak’taki ilerleyişi sırasında militanlarınca kaçırılıp, rehin tutulan ve defalarca tecavüz edildiği bildirilen Yezidi kadınların yaşadıklarına dikkat çeken Erbil merkezli Rudaw, 19 yaşındaki dul Yezidi kadın H. Ali’nin, “Kadın satın almaya gelen militanlar arasında bazı Türkler ve Suriyeli Arapları da gördüm” dediğini aktardı.

Üç yaşındaki bir çocuk annesi olan H. Ali, köyünü basan IŞİD militanlarının kendi gözleri önünde erkeklerin ellerini bağlayıp tümünü nasıl idam ettiklerini  anlattığı konuşmasında, “Eşimi, kayınpederimi ve eniştemi gözlerinin önünde alıp hep birlikte öldürdüler” dedi.

Ali şunları söyledi.

“Birçok kadın ve çocuk ile birlikte köyden götürüldüm. Savaşçılara satılmak veya savaş ganimeti olarak verilmek üzere kız çocuklar ve genç kızlar kadınlardan ayrıldı. Diğer Yezidi kadınlarla birlikte Musul’a götürüldüm. Yolda kadın ve çocukların bazıları öldürüldü. Musul’a vardığımızda ise, genç kız ve kadınların bazıları büyük bir eve konuldu. Evi ziyaret eden militanlar için bizleri günde birkaç defa alıp satıyorlardı. Günde en az 10 defa evin içine gelip istediklerini alıyorlardı. Çoğunlukla bakire kızları alıyorlardı. Üç kız gözlerimizin önünde kendini öldürdü. Ne zaman bir kadın iki günden sonra dönmemiş ise artık geri gelmeyeceğini biliyordum. Militanların bazıları eve düğün elbiseleri ile geldiler bile”.

Bir Suriyeli’ye satılan H. Ali’nin evdeki üç erkeğin uyduğu bir sırada evden kaçmaya başarıp tepelerde bir süre yürüdükten sonra ulaştığı bir evin sahibi Arap adamının kendisine çok nazik davranarak arabası ile bir Peşmerge kontrol noktasına yakın bir yere kadar götürdüğünü, yolda geçtikleri tüm IŞİD kontrollerinde kendi eşinin olduğunu söylediğini de  anlatan Rudaw, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bu hafta sonunda IŞİD militanlarının yüzlerce Ezidi kadını sattığını veya el koyduğunu bildirdiğine dikkat çekti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-