Çarşı İddianemesi Dünya Basınında


Deutsche Welle, Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyeleri hakkında hazırlanan iddianamede 35 kişi hakkında hükümeti yıkmaya teşebbüs suçlamasıyla müebbet istenmesine tepkilerin büyüdüğünü bildirdi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, İstanbul Gezi Parkı’nda  başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan eylemlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen iddianamede, Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın liderlerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiğini, şüphelilerin, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye çalışmakla suçlandığına dikkat çektiği haberinde, “Beşiktaş taraftarları hem Facebook hem de Twitter hesaplarından ‘Eğer Çarşı bir örgütse, biz de bu örgütün militanlarıyız’ mesajlarıyla tepkilerini yükseltmeyi sürdürüyor. Beşiktaş taraftarlarına diğer spor kulüplerinin taraftarları da büyük destek veriyor. Twitter’da ‘Çarşı Yalnız Değildir’ başlığı da en çok tartışılan konuların başında geliyor” şeklinde kaydetti.

Spor hukuku uzmanı avukat Gaye Günal’ın, “Çarşı Grubu Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesi kapsamında suçlandı. Bu madde devletin ülkesine, egemenliğine ve birliğine karşı cürümlerden en ağırını cezalandırır. Mevcut deliller doğrultusunda bu suçun oluşup oluşmadığı mahkemede tartışılacak bir husus olup, bu konuda henüz net bir durum söz konusu değildir. İddianame iade de edilebilir, bunun da önü açıktır” şeklindeki görüşlerine yer verdiği haberinde, yazar Tanıl Bora’nın, “Gezi olaylarından sonra böylesi bir iddianamenin hazırlanması trajikomik. Zaten protesto eğilimi içinde olan taraftarlar geçen yıl tribünlere daha muhalif bir eğilimle çıktı. Bundan daha doğalı da olamazdı. Ve o taraftar, kendi grubunun dinamikleri doğrultusunda Gezi eylemlerinde şiddetten uzak bir biçimde aktif olarak yer aldı. Şimdi, sadece tribündeki taraftarın değil toplumun önüne böylesi bir iddianamenin konması ülkedeki gerilimi artıracaktır” şeklindeki sözlerini de aktardı.

ABD’DEN ÇARŞI AÇIKLAMASI: “İFADE VE TOPLANMA HAKKI ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TÜRKİYE VE TÜM DÜNYADA DESTEKLİYORUZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Gezi Parkı eylemleri sırasında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ ettikleri iddiasıyla haklarında darbe soruşturması başlatılan taraftar grubu Çarşı’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’li sözcü Harf, günlük basın toplantısında, Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı üyelerinin darbe planı yaptıkları iddiasıyla yargılanmaları hakkında ne düşündüğü yönündeki bir soruya, “Bu haberleri gördüm. barışçıl protesto hakkı dahil ifade ve toplanma özgürlüğünü Türkiye ve tüm dünyada destekliyoruz. Türkiye’nin bu temel özgürlükleri sağlamasını bekliyoruz. Bu konuda daha fazla yorum yapmayacağım” yanıtını verdi.

 

AB’DEN ÇARŞI AÇIKLAMASI: “ADAY ÜLKELER PROTESTO VE GÖSTERİ HAKKININ KORUNMASINI TEMİNAT ALTINA ALMAK MECBURİYETİNDE”

Avrupa Birliği, Gezi Parkı olayları sırasında protestolara katılan Çarşı Grubu’na darbe teşebbüsünden dava açılmasına tepki gösterdi. Davanın yakından takip edileceğini vurgulayan AB, sanıkların haklarını garanti altına alan adil bir yargılama çağrısı yaptı.

Konuyla ilgili soruyu cevaplandıran AB yetkilileri, aday ülkelerin halkın protesto ve gösteri haklarını teminat altına almak mecburiyetinde olduğunu hatırlattı. AB, halkın bu haklarını korumak için gösteri yapma hakkının korunması gerektiğine dikkat çekti.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano’nun yaptığı açıklamada, toplanma ve gösteri hürriyetine getirilecek kısıtlamaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına uygun olması gerektiği uyarısı da yer aldı. Stano, söz konusu davanın esası hakkında yorum yapmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-