GUARDIAN: “SURİYELİ ÇOCUKLARLA BİRLİKTE TÜRKİYE’DEKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNDE BÜYÜK ARTIŞ OLDU”


 

Guardian gazetesi, Türkiye’deki Suriyeli çocuk işçilere dikkat çektiği haberinde, “Suriyeli çocuklarla birlikte Türkiye’deki çocuk işçiliğinde büyük bir artış oldu” diye yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi Constanze Letsch imzalı haberinde, Türkiye’de yaşayan ve çalışan Suriyeli mülteci çocukların hikayelerine dikkat çekti. Ailesi ile birlikte Halep’ten kaçıp Türkiye’ye gelen yedi yaşındaki Hamza’nın nasıl ailesine destek için günde 12 saate varan sürelerde ve haftanın altı günü Antakya’daki bir fırında çalıştığını anlatan Letsch Hamza’nın, “Okula gitmek istiyorum gerçekten ama annem beni okula kaydetmeyecek. Yemek için paraya ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Babam yaralı ve burada iş bulamıyor. Türkiye’de hayat çok pahalı” şeklindeki sözlerini aktardı.

İngiliz gazetesi haberinde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin, “Hali hazırda Türkiye’de yaşayan 1 milyon Suriyeli mültecinin yaklaşık yarısı çocuk. Mülteci kamplarındaki çocukların yüzde 60’dan fazlası okula kayıtlıyken kamp dışında kalanların yüzde 73’ü okula gitmiyor” şeklindeki verilerine de yer verdi.

UNICEF’in bir raporunda ise her 10 Suriyeli çocuktan birinin çalıştığı bilgisi aktarıldığı belirtilirken gazeteye konuşan ve adını açıklamak istemeyen bir insan hakları eylemcisinin, Suriyeli çocuklarla birlikte çocuk işçiliğinde büyük bir artış olduğu sözleri de yer aldı.

Gazete ayrıca, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Hakan Acar’ın, “Suriyeli mültecilerin Türkiye’de çalışma izni olmadığı için yaşı küçük Suriyeli işçiler tamamen kayıtsız olarak çalıştı. Bu durum onları istismar açısından son derece savunmasız hale getirdi” şeklindeki görüşlerini aktardı.

 
 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-