BBC: “SARISÜLÜK DAVASI’NIN HER AŞAMASI TARTIŞMALI”


 

BBC, Gezi Parkı eyleminde hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin davayla ilgili olarak, “Her aşaması tartışmalı dava” dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Ankara’da 1 Haziran 2013’te Gezi Parkı eylemine destek gösterileri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin davada polis memuru Ahmet Şahbaz’ın 7 yıl 9 ay 10 gün hapse mahkum edilmesine dikkat çektiği haberinde, “Dava, her aşaması tartışmalı bir dava” ifadesini kullandı.

BBC, 14 Haziran 2013’te beyin ölümü gerçekleşen Sarısülük davası öncesi ve  sonrasında çok sayıda iddia gündeme geldiğini, MOBESE kameralarının olay anında gökyüzüne çevrildiğinin anlaşıldığını, başlatılan soruşturmada olay yerinde ancak yedi gün sonra keşif yapılabildiğini de dikkat çektiği haberinde, “Yapılan otopsi ve ortaya çıkan video görüntüler sonrasında Sarısülük’ün, Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan merminin başına isabet etmesi sonucu öldüğün kesinleşti. Soruşturma kapsamında açılan dava sürecinde de tartışmalar yaşandı. Sarısülük’ün ölümünü soruşturan Cumhuriyet Savcısı ifadeler, görüntü kayıtları ve deliller ışığında polis memuru hakkında iddianame hazırladı. İddianamenin gönderildiği Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanığın idari izin alınmadan yargılanamayacağı gerekçesiyle davanın "durmasına’ ve "gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verdi” şeklinde kaydetti.

6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın  23 Eylül 2013’teki ilk duruşmasında sivil giyimli Çevik Kuvvet polislerinin salona izleyici olarak önceden alınmasının tartışmalara neden olduğunu ve salon içinde ve dışında arbede oluştuğunu da anımsatan BBC, “Hakkında bir yıl dört aydan 5 yıla kadar hapis cezası istenen sanık polis memuru tanınmamak için peruk, takma bıyık ve gözlük taktı. Arbede sırasında bunlar düşünce anlaşıldı. Davanın ilk duruşması, salondaki tartışmaların önü alınamayınca başlayamadan ertelendi.6 Nisan’da görülen dördüncü duruşmada da sanık Şahbaz’ın tutuklama talebi reddedildi  ancak Mahkeme heyetinin, dört duruşma boyunca ifadesi tam olarak alınamayan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’ın 26 Mayıs’ta görülecek beşinci duruşmaya getirilmesine hükmetti. O gün görülen davada da sanık polis memuru müdahil avukatlarının olay günü ve sonrasına ilişkin tüm sorularını hatırlamıyorum diyerek yanıtsız bıraktı. 7 Temmuz 2014’teki altıncı duruşmada savcı, mütalaasını meşru müdafaa değil olası kast üzerinden verince 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de sanık polis memurunun tutuklu yargılanmasına hükmetti. Yedinci duruşmada ise karar açıklandı ve sanık polis Ahmet Şahbaz 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı” dedi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-