NEW YORK TIMES: “OBAMA, TÜRKİYE’Yİ IŞİD’İN PETROL KAYNAĞINI KURUTMA KONUSUNDA İKNA EDEMEDİ”


 

New York Times gazetesi, Obama Yönetimi’nin IŞİD’in önemli bir finansman kaynağı haline gelen milyonlarca dolar tutarında petrol gelirlerini kurutmak için uğraştığını ve Türkiye’nin yardımını talep ettiğini ancak Türkiye’yi ikna edemediğini yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, “Amerika,  IŞİD’in petrolünün büyük ölçüde pazarlandığı,  NATO müttefiki Türkiye’yi geniş satış ağını bastırmaya ikna etmeye başaramadı. Batılı istihbarat yetkilileri, İslam Devleti’nin petrol sevkiyatının Irak üzerinden Türkiye’nin güney sınırına kadar izlediği rotayı saptayabildiklerini söylüyorlar. Pentagon’da yapılan yoğun tartışmalara rağmen ABD kuvvetleri şimdiye kadar petrolü taşıyan tanker kamyonlarına saldırmadı. Ancak üst düzey yönetim yetkilileri bunun bir seçenek olmayı sürdürdüğünü belirtti” diye yazdı.

“Yönetim, sınırlarından yabancı savaşçıların Irak ve Suriye’ye akımı veya petrol çıkışı  üzerinde pek az kontrolü olduğunda ısrar eden Türkiye’yi kamuoyu önünde eleştirmeye isteksiz” diyen ABD’li gazete, “Başkan Obama’nın Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son konuşmaları hassas niteleyen üst düzey bir yetkili, ülkenin ne yapacağına ilişkin kararların ise ona ait olduğunu söyledi. Ancak perde arkası IŞİD’in önemli finansman kaynaklarını sağlama kabiliyetine ilişkin görüşmeler  Obama’nın Çarşamba günü grubu zayıflatma ve sonunda yok etme sözünü vermesinden sonra giderek gerildi. Türkiye’nin petrol ticaretini yok etmeye yardımcı olmamasının yönetimin Sünni militan grubuna karşı bir koalisyonu oluşturmada karşılaştığı meydan okumaların büyüklüğünün simgesidir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin think tank kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi  danışmanı Juan Zarate’nin “Türkiye birçok yönünde bu koalisyon denkleminde vahşi karttır.Büyük bir hayal kırıklığı. IŞİD’i zayıflatma ve yok etme çabasının riske girmesi yönünde gerçek bir tehlike var. Büyük bir NATO müttefikiniz var ve IŞİD’e kaynak ve savaşçı akımı ile desteği kesmeye istekli olup olmadığı belli değil” şeklindeki sözlerini de aktaran New York Times, “Türkiye, Cidde bildirisini imzalamayı reddetti. Türk yetkilileri ABD’li muhataplarına 49 rehine nedeniyle risk alamayacaklarını söylediler. Yine yönetim yetkilileri, Türkiye’nin denerse İslam Devleti’ne nakit akımını önemli ölçüde altüst edebileceğine inandıklarını söylüyorlar” dedi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisinin “Herhangi bir kara borsa kaçakçılık operasyonu gibi eğer vurmak için yeterli kaynak ve çaba gösterirseniz eğer muhtemelen  kökünü tamamen kazamayabilirseniz ancak  muhtemelen önemli bir darbe vurabilirsiniz” şeklindeki sözlerine de yer veren New York Times, bir başka yetkilinin de, “Obama’nın ulusal güvenlik ekibi son iki haftada İslam Devletine karşı neler yapabilecekleri konusunda birkaç defa Erdoğan ve diğer üst düzey Türk yetkilileriyle görüştü. Yabancı savaşçıların akımının durdurulması, sınır güvenliği, IŞİD’in kaynak ağlarının etkisizleştirilmesi de stratejimizin kilit yönleridir ve bu çabalar ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde Türkiye ve diğer ortaklarımız ile yakın çalışmaya devam edeceğiz” şeklindeki görüşlerini de aktardı.

IŞİD’in  Irak’ta kontrol ettiği topraklarında günde 25-40 bin baril petrol üretildiğinin bunun da kara borsada en az 1.2 milyon dolarlık bir gelir anlamanın geldiğini belirten New York Times, “Türk otoriteleri, kaçakçılık ağını hedef alma çabalarında işbirliğini yapmaya isteksiz” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-