Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin Irak’taki Kürt grupların silahlandırılmasını görmezlikten geldiğini yazdı.



Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin  Irak’taki Kürt grupların silahlandırılmasını görmezlikten geldiğini yazdı. Gazete ayrıca, “IŞİD’in dehşet verici yükselişi eski düşmanları dost haline getirdi” yorumunda bulundu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi,  ABD ve diğer bazı ülkelerin, bazı katı İslamcılara verdiği destekten dolayı kaygı ile baktıkları Türkiye’nin artık yabancı militanların sınırından geçmelerini engellemek için daha çok çaba göstereceğini umduklarını kaydettiği haberinde, “Türkiye, şimdilik, Kürt militanları İslam Devlet ile savaşırken hem ABD hem de İran’ın Iraklı Kürt gruplarını silahlandırmasından görmezlikten geliyor. Iraklı Kürt grupları, yıllarca süren düşmanlığın ardından son yıllarda Türkler ile yakın bağları kurdular. Bazı analistler, Türkiye’nin ve ABD’nin, sonunda, doğrudan İslam Devleti ile karşı karşıya bulunan Suriyeli Kürt militanlarının, geçmişte Türkiye’ye saldıran Kürt militanlarıyla olan bağlarına rağmen daha aktif rolleri üstlenmelerini kabul etmek zorunda kalacaklarını söylüyorlar” diye yazdı.

Türkler’in, PKK’ya bağlı Suriyeli Kürt militanlarının, dağlarda mahsur kalan on binlerce Yezidi’nin kurtarılması için başlıca rol oynamalarını görmezlikten geldiğini ifade eden ABD’li gazete, “Obama Yönetiminin birbiriyle kavgalı ülkeleri IŞİD karşıtı koalisyonu bir araya getirmeyi başarıp başarmayacağının tartışılıyor. ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmalarından Zbigniew Brzezinski ise, İŞİD’e karşı koymak için Irak ve Suriye’nin parçalandığı bir bölgede "Türkiye, İran, Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan gibi gerçekten "yaşayabilen’ bir avuç ülkeden oluşan bir koalisyona odaklanılmasını öneriyor” dedi.

“Mücadeleyi kazanmak için  ABD’nin diğer kritik müttefiki Türkiye’dir” diyen Wall Street Journal, “ABD ve diğer ülkeler, Türkiye’nin, İslam Devleti değilse de diğer bazı katı İslamcı gruplara verdiği destekten kaygı duymuş olsa da şimdi İslam Devleti’nin artan sayısındaki yabancı militanların Suriye’ye ulaşmak için Türk sınırından geçmelerini engellemek amacıyla daha çok çaba göstereceğini umuyorlar” sözleriyle haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-