WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE’NİN IŞİD POLİTİKASINDA MUHTEMELEN KAYDA DEĞER DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”



 
Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin Suriye sınırında yaşanan mülteci krizine dikkat çektiği haberinde, “Gelişmeler, Türk hükümetinin IŞİD’e karşı daha güçlü önlemler alması için baskı oluşturdu. Ancak Türk yetkililer, Türkiye’nin politikasının muhtemelen kayda değer biçimde değişmeyeceğini söylüyorlar” diye yazdı.

Türkiye’nin Suriye sınırındaki gelişmelerin dünya liderlerinin BM Genel Kurulu oturumları için New York’a yöneldikleri bir sırada meydana geldiğini kaydeden Amerikan Wall Street Journal, “BM Güvenlik Kurulu’nun Çarşamba günü,  terör gruplarına katılmak üzere yurt dışına seyahat eden vatandaşlarının yargılanmaları ile ilgili üye ülkelerce kullanılacak bir yönerge içerecek bir karar tasarısını onaylaması bekleniyor.  Söz konusu karar bağlayıcı olacak. Ancak kararda uygulatma mekanizması veya askeri güç kullanılması öngörülmüyor. Yetkililer, bu son baharda şiddete başvuran aşırı unsurlarla mücadele konulu bir zirvenin yapılmasını beklediklerini söylediler” dedi.

Türk yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de Esad rejimine karşı daha agresif bir tutum takınması için IŞİD’e karşı büyüyen uluslararası koalisyonun odağının genişletilmesi amacıyla oradaki ABD politika yapıcıları nezdinde lobi yapacağını da aktardıklarını ifade eden Wall Street Journal, “Erdoğan, geçen hafta Türkiye üzerindeki baskıyı hafifletmek için Suriyeli muhalefet gücünün eğitilmesi  ve ekipmanla donatılmasına imkan sağlayabilecek bir tampon bölgesinin oluşturulması fikrini canlandırdı. Güneydeki İncirlik kentindeki büyük bir ABD’li hava üssüne evsahipliğini yapan Türkiye, şimdiye kadar Başkan Barack Obama’nın İslam Devleti karşıtı koalisyonda daha ön cephede yer almasına yönelik Washington’un ısrarlı taleplerine direndi. Ankara’nın hareket alanını, ilk başta cihatçıların Türk vatandaşlarını rehin tutması kısıtladı ve Ankara, yerine Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırı boyunca İslam Devletine yönelik finansman ve savaşçı akımını örtülü biçimde durdurmayı tercih etmişti” diye yazdı.

Cumartesi günü Ankara’nın rehinelerin  serbest bırakılmasını sağladığını ifade eden ABD’li gazete haberini, “Ancak Türk yetkililer, Türkiye’nin intikam saldırılarına özellikle açık olduğundan muhtemelen İslam Devletine yönelik politikanın kayda değer biçimde değişmeyeceğini söylediler” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-