TÜRKİYE IŞİD BİLDİRİSİNİ İMZALAMADI


ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak ve Suriye’de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD’i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi için Cidde’de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye sonuç bildirisine imza atmadı.
 ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak ve Suriye’de kritik bölgeleri ele geçiren terör örgütü IŞİD’i etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyon oluşturma girişimi için Cidde’de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye sonuç bildirisine imza atmadı. Cidde’de gerçekleştirilen zirvede, Türkiye’nin sonuç bildirisine imza atmadığı ABD’de ilk olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’in ağzından doğrulandı. Harf, bir soruya verdiği yanıtta “Zirveye katılan ülkelerin hepsi imzalamadı bildirgeyi. Körfez ülkeleri, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan ve ABD imzaladı” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Türkiye’nin bildiriyi imzalaması konusundaki görüşmelerin, bugün Ankara’ya gelmesi beklenen Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ziyareti sırasında da ele alınacağını söyledi. Harf, Cidde’den Ankara’ya geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi planlanan John Kerry’nin, görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel konular, Irak ile Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması gibi konuların ele alınacağını söyledi. Kerry’nin, IŞİD tehdidine karşı koymak için izlenecek yöntemleri görüşmek üzere Türkiye’den sonra Mısır’a oradan da Fransa’ya geçeceğini anlatan Harf, kendisine yöneltilen bir soru üzerine; “Tehdidin boyutu ve içeriği değiştikçe bizim tepkimiz de değişiyor. Başkan Obama dün akşam da söyledi, IŞİD Irak’ta ve Suriye’de. Onlarla nasıl baş edeceğiz? Yemen’de ve Somali’de El Kaide’yi alt ettik. Ama şöyle de bir durum var ki terörist olacağım diyen herkesi tutuklayamazsınız yada öldüremezsiniz” dedi.

Harf, bir gazetecinin ‘Kimse ne yapacağını bilmiyor gibi bir durum var ortada. Ne olup bitiyor, kim ne yapacak? Türkler askeri yönden müdahil olmayacaklarını söylüyor. Ortada bir şaşkınlık mı var yoksa işin daha başında olmanın verdiği bilinmezlikler mi?’ sorusunu da “Bugünkü zirveye katılan ülkelerin hepsi IŞİD’in Irak’ta da, Suriye’de de bitirilmesi yönünde görüşlerini açıkladılar. Kimse herhangi bir seçeneği olasılık dışı bırakmadı, burada açık olalım’ yanıtını verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-