WALL STREET JOURNAL: “ABD, BU KEZ ANKARA’DAN KOLAY DESTEK ELDE EDEBİLİR”


 

Wall Street Journal gazetesi, IŞİD’e karşı mücadele nedeniyle Ankara’nın belki bu kez IŞİD ile mücadele için bir koalisyon oluşturmaya çalışan ABD’den daha kolay destek elde edebileceğini yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “ABD koalisyon tesis ederken Türkiye, Suriye tampon bölge çabasını yineleniyor”  dediği haberinde, “Türkiye tarafından getirilen bu yöndeki öneri ABD tarafından maliyeti yüksek  ve uygulanması zor olduğu gerekçesiyle reddedildi. Ancak şimdi Obama Yönetiminin Türkiye, Avrupa ve Arap devletlerinden, Irak ve Suriye’de toprak ele geçiren İslami Devlet militanlarıyla mücadeleye yönelik ABD  öncülüğündeki çabaya katılmaları ısrarla istediği bu dönemde Ankara’nın yardım talebi daha çok koza sahip olabilir” şeklinde kaydetti.
Wall Street Journal, Washington’un talebi üzerine Türkiye’nin son dönemde yabancı cihatçıların akımını durdurmak için sınır kontrollerini sıkılaştırdığına dikkat çektiği haberinde şöyle devam etti:

“Böyle bir tampon bölge, Türkiye’nin ulusal güvenliğine katkıda bulunurken hem İslam Devleti hem de Sayın Esad ile savaşan Batı destekli isyancı güçlere de bir konaklama alanını sağlayabilir.  Başka tampon bölgeler örneğin,  Suriye ile İsrail arasında Golan Tepelerindeki BM’nin öncülüğündeki operasyon, düşman ülkeler arasında savaşı başarılı bir biçimde önlüyor”.

Ancak ABD’li General (Genelkurmay Başkanı) Martin Dempsey’in geçen yıl, bir tampon bölgenin aylık maliyetinin, en az sınırlı bir uçuşa yasak bölgeyi ve binlerce askerin konuşlanmasını gerektireceği için 1 milyar doları aşacağını tahmin ettiğine de dikkat çeken Wall Street Journal, “ABD dahil olmadan bir tampon bölge için uluslararası katkı sağlanmasının pek mümkün olmayacak. Türkiye’nin ABD’nin liderliğindeki IŞİD ile mücadele çabasında işbirliğini ise 49 Türk rehine sınırlandırdı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-