FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, IŞİD’E KARŞI SINIR KONTROLLERİNİ SIKILAŞTIRIYOR”







 

 



Financial Times, Türkiye’nin IŞİD’e akan maddi desteği ve militanların geçişini önlemek adına Suriye
sınırındaki kontrolü sıkılaştırdığını yazdı.
 


Türkiye’nin müttefikleri tarafından IŞİD’e karşı tedbirlerini artırması yönünde yeni baskılarla karşı karşıya olduğunu kaydeden İngiliz Financial Times, Türkiye’nin attığı adımların sınırda mal kaçakçılığı ve cihatçı militanların geçişini görünür biçimde azalttığını belirtti.





·         


Gazete, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ın bugün başlayacak NATO zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la IŞİD konusunu tartışmalarının da beklendiğini, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ınsa toplantı ardından görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gideceğini bildirdiği haberinde, , Reyhanlı’daki bir otelde Suriyeli silahlı muhalif gruplardan Liva el-Hak’ın Hani adlı bir militanının, “Artık daha az sayıda savaşçı Türkiye sınırından geçebiliyor. Önceden bir odada bizden 10 kişi vardı. Şimdi sadece dört kişi var. IŞİD militanları hâlâ Reyhanlı üzerinden geçiş yapabiliyorlar. İki ya da üç günlüğüne kasabaya geliyorlar. Uzun kalmıyorlar. Reyhanlı’da şu anda daha az sayıda savaşçı var” şeklindeki sözlerini de aktardı.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı tedbirlerini artırırken müttefiklerinin daha fazla işbirliğine ihtiyacı olması nedeniyle şikayetçi olduğunu da kaydeden Financial Times, “Reyhanlı sınırı kapısında uzun kuyruklar halinde bekleyen kamyonların sürücüleri, yeni tedbirler kapsamında depolarını daha ucuz Suriye mazotuyla doldurmalarının engellemesine tepki gösteriyorlar” diye yazdı.

Financial Times gazeteye konuşan, ismi açıklanmayan bir yetkilinin , “Sakallı bütün adamlar IŞİD veya El Kaide’den değiller. Savaşanlar arasında uluslararası destekli kişileri belirlemenin zor. IŞİD, daha önceden, Reyhanlı’nın bulunduğu Hatay’daki güvenli evlerde faaliyet gösterdi. Özellikle de savaşçıların geldiği Batı Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden çok daha fazla istihbaratın verilmesi şart oldu. Bu ayrıca sadece devriye gezme veya dikenli tel örgüyle ilgili de değil. Doğru istihbarata sahip olmaya ve bu adamları zamanında yakalamaya ihtiyacınız var. Bu, hiçbir zaman yüzde 100 korunan bir sınır olmadı” şeklindeki sözlerini aktarırken, ismi açıklanmayan  bir uluslararası diplomatın, “Türkiye, IŞİD’e daha fazla çaba göstermesi için baskı altında. Ancak Türkiye 49 rehine ve başka bir misilleme tehlikesi nedeniyle çelişki yaşıyor” şeklindeki yorumuna da yer verdi.

WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE, YABANCI MİLİTANLARIN KULLANDIĞI CİHATÇI YOLUNU KAPATMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYOR”

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin son dönemde Suriye’ye geçmeye çalışan yabancı militanların kullandıkları cihatçı otoyolunu kapatmak için çaba gösterdiğini belirttiği haberinde,  güvenlik güçlerinin son aylarda gözaltılar, devriyeler ve sorgulamaları artırdıklarını yazdı.

Türkiye’nin cihatçı otoyolunu kapatmaya çalıştığını ve  IŞİD’in Irak’taki ilerleyişinin Ankara’nın girişimlerini daha da acil hale getirdiğini ifade eden Amerikan Wall Street Journal, “Türkiye’nin yabancı cihatçılar için başlıca geçiş yolu haline gelmesini, kolay vize politikaları, Suriye ile kontrolü zor uzun sınırı ve modern ulaşım altyapısının yanı sıra Ankara’nın Esad rejimini devirmeyi amaçlayan yabancı militanların serbestçe faaliyet göstermesine izin vermesi gibi faktörlerden kaynaklandı. Ankara ise yabancı militanların varlığını görmezlikten geldiği savlarını reddetti. Türkiye, son politika değişikliğiyle bir zamanlar Hatay ilinin sınır köylerinde savaş alanlarına giderken veya tedavi alırken açıkça görülen uzun sakallı militanların daha düşük bir profil göstermeye başladı. Sakallarını tıraş ediyorlar, şalvar ve tuniklerini Batılı giysilerle değiştiriyorlar ve doğrudan Suriye sınırına gitmek yerine Türkiye’nin Akdeniz’deki turizm merkezlerine uçuyorlar. Başka savaşçılar ise, Suriye’ye Lübnan ve Ürdün üzerinden sızıyorlar” şeklinde kaydetti.

Suriye’de bir aile ziyaretinden sonra Türkiye’ye dönen Özgür Suriye Ordusu’nun eski bir Suriyeli savaşçısı olan 20 yaşındaki Muhammed El Ahmed’in, “Şimdi bize sorular soruluyor ve çantalarımız kontrol

arda Ankara’nıediliyor. Geçen yıl böyle olmazdı” şeklindeki sözlerini aktaran gazete şöyle devam etti:

“Türkiye’nin cihatçılara açıkça bastırma kabiliyetini 49 rehinenin varlığı kısıtladı. Amerikalı ve Avrupalı yetkililer, iki yıl boyunca defalarca Türkiye’nin hükümetinden sınır politikasını sıkılaştırmasını ve yardım ettiği isyancı gruplar arasında daha çok ayrımcılık yapmasını ısrarla istediler. Ancak, Türk yetkililer Batılı ortaklarının yeterli istihbarat sağlamamasından yakındı. Yine diplomatlar, son yılln IŞİD tehlikesini gözden geçirdikten sonra gözlemciler cihatçı oto yolu olarak adlandırdıkları rotayı kapatmak için daha da yoğun biçimde harekete geçti. Türkiye, 450’den fazla yabancı savaşçıyı ya gözaltına aldı veya sınır dışı etti. Bu rakam 2013 yılının toplamından bir kattan fazla oldu”.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-