NEW YORK TIMES: “ANKARA’YI ZİYARET EDEN ABD SAVUNMA BAKANI HAGEL MUHATAPLARINDAN SÖZ ALAMADI”


 

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’in Suriye’deki mevzilerine hava baskınlarına izin vermeye hazır olduğunu ama Obama’nın hala bir dizi meydan okuma ile karşı karşıya olduğunu belirttiği haberinde, bu meydan okumalar arasında Türkiye’ye koalisyona dahil etmedeki zorluğa dikkat çekerek, “Bu arada, Ankara’yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel  muhataplarından herhangi bir söz alamadı” diye yazdı.

Üst düzey bir yönetim yetkilisinin Salı günü Başkan Obama’nın Suriye’deki IŞİD mevkilerine hava baskılarına izin vermeye hazır olduğunu söylediğini ve  böylece, IŞİD’e karşı askeri operasyonun yeni ve öngörülemez bir alana doğru genişletileceğini ifade eden Amerikan New York Times gazetesi, “Ancak Sayın Obama, hala bir dizi meydan okumalarla boğuşuyor. Bunlar arasında da Suriye içinde IŞİD ile savaşacak bir kara gücünün nasıl eğitileceği ve silahlandıracağı, Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a yardımcı olmadan nasıl müdahale edileceği ile Türkiye ve Suudi Arabistan gibi potansiyel isteksiz ortaklarınının nasıl koalisyona dahil edileceği de var” dedi.

“Obama’nın Salı günü Kongre liderlerine brifing verdi ve  genişletilmiş bir operasyon emrini vermek için yetkisi olsa da Kongre’nin genel çabaya yardımcı olacak bir adım atmasını olumlu karşılayacağını söyledi” diyen New York Times, “Kongre ise, bir askeri operasyona ilişkin oylama yapılması konusunda ikiye bölündü. İki Amerikalı gazetecinin başları kesilerek IŞİD tarafından idam edilmesin kamu oyununun askeri operasyondan yana tavır almasına yol açtı. Ancak Sayın Obama, yurt içinde destek sağlamaya, yurt dışında ise bir koalisyon oluşturmaya çalışırken komplikasyonlarla karşı karşıya. Örneğin Türk hükümeti, IŞİD’in elinde tuttuğu 49 Türk vatandaşına zarar vereceği kaygıları nedeniyle gruba karşı agresif bir misillemeden korkuyor. Bu çerçevede ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel hafta başında Ankara’yı ziyaret etti. Hagel, (IŞİD’e karşı) çabaya katkılarını görüşmek üzere Türk liderleri ile buluştu ancak somut sözleri alamadan ayrıldı” ifadelerini kullandı.

INDEPENDENT: “ABD, CAN HAVLİ İLE TÜRKİYE’Yİ SINIRI DAHA ETKİLİ KAPATMAYA İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Independent gazetesi, Irak’taki gelişmeleri irdelediği haberinde, “12 bin yabancının çoğu IŞİD’in saflarına geçti. ABD şimdi can havli ile Türkiye’yi sınırı daha etkili bir şekilde kapatmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak şu ana kadar başardığı tek şey, yerel rehberlerin sınır geçişlerinde aldıkları ücreti 10 dolardan 25 dolara çıkarmaları oldu” diye yazdı.

Independet gazetesi, IŞİD’le mücadele peşinde Obama’nın, vahşi iç savaşlara dahil olduğunu ve karmaşık mezhep ve etnik sorunlar içinde taraflar seçerek riskler aldığını vurguladığı haberinde, “Suriye ve Irak’ta savaşan gruplar, PKK, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Demokratik Birlik Partisi (PYD), İslam Devleti, İslam Ordusu, Nusra Cephesi, Özgür Suriye Ordusu, Suriye ordusu, Irak ordusu, Bedir Tugayları” dedi.

PKK’nın Türkiye’deki saldırıları yüzünden AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak görüldüğü ancak mensuplarının Suriye ve Irak’taki en etkin savaşçılar arasında olduğunu belirten Independent, “ABD, IŞİD’le mücadele kapsamında istemeden de olsa Irak ve Suriye’deki iç savaşlara angaje oldu. Ayrıca, Washington, Irak’ta Haydar El Abadi’nin Başbakanlığında daha kapsayıcı bir hükümetin kurulmasından memnun. Ancak Sünnilerin mezhep dayanışması nedeniyle IŞİD’i Irak’ta yenmek zor olacak. Irak nüfusunun sadece yüzde 20’si Sünni iken bu oran Suriye’de ise en az yüzde 60’ı buldu” şeklinde kaydetti.

IŞİD güçlerinin hızla ilerledikleri Suriye’nin yüzde 35’ini kontrol ettiklerini, savaştan önce ülkenin en büyük kenti olan Halep’ten sadece 30 mil (yaklaşık 48 kilometre) uzakta olduklarını kaydeden Independent şöyle devam etti:

“ABD ve müttefikleri büyük bir ikilemle yüz yüze. Üstelik bunun nedeni de yine büyük oranda, izledikleri politikalar. 2011’den bu yana Washington’un politikası Beşar Esad’ı değiştirmek üzerine kuruluydu. Ancak Esad karşıtları arasında artık baskın güç, IŞİD. ABD ve bölgede Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Türkiye liderliğindeki Sünni müttefikleri Esad’ı zayıflatmayı amaçladılar ama pratikte IŞİD’e yardımcı oldular. Ankara 560 mil (yaklaşık 900 kilometre) uzunluğundaki Türkiye-Suriye sınırını cihatçılara açtı, 12 bin yabancı isyancılara katıldı, bunların çoğu IŞİD’in saflarına geçti. ABD şimdi can havli ile Türkiye’yi sınırı daha etkili bir şekilde kapatmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak şu ana kadar başardığı tek şey, yerel rehberlerin sınır geçişlerinde aldıkları ücreti 10 dolardan 25 dolara çıkarmaları oldu”.

IŞİD ZİRVESİ CİDDDE’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Sünni güçler diye bilinen ülkeler, yarın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile önemli bir zirve için Kızıl Deniz kenti Cidde’de bir araya gelecek.

CNN’in haberinde göre, Ev sahipliğini Suudi Arabistan’ın yapacağı zirvede Körfez ülkeleri, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Türkiye, IŞİD’in Sünni Müslüman militanları tarafından kurulan sözde halifelik tehdidi konusunda ne yapılması gerektiğini tartışacak.

Bu zirvede bir kez daha Türkiye’den IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye giden İslamcı cihadçılara sınırı kapatmasının isteneceği tahmin ediliyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-