WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE, İLERLEYEN IŞİD’LE YÜREKLENDİRİLEN KÜRT MİLİSLER ARASINDA KALDI”


 

Wall Street Journal gazetesi, Suriye’de gerçekleştirilen hava operasyonu ve Suriye sınırından Türkiye’ye geçişlere dikkat çektiği haberinde, “Türkiye, İslam Devleti’nin hızlı ilerleyişi ile yüreklendirilen Kürt milisler arasında kaldı” diye yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, YPG Sözcüsü Redur Xelil’in ‘Hava baskınlarını olumlu karşılıyoruz ama Kobani’ye yardımcı olmadı. ABD bizimle koordinasyon yapmalı. Hava baskınlarının onların savaşçılarının Kobani’ne odaklanmaya iterek kenti daha fazla tehlikenin altına sokmasından korkuyoruz’ şeklindeki sözlerine de yer verdiği haberinde, “Türkiye, İslam Devleti’nin hızlı ilerleyişi ile yüreklendirilen Kürt milisi arasında kaldı. Türkiye ile YPG arasındaki zorlu ilişki ABD için kısıtlayıcı bir unsur oldu. Türkiye’nin Suriye sınırına yakın bir kentteki kaos,  Salı günü İslami Devleti hedeflerine yönelik ABD’nin liderliğindeki hava baskınlarından sonra yoğunlaşarak Kürt liderlerini,  Washington’a cihatçılarla mücadelenin koordinasyonunda kendilerine bir rol verilmesi çağrısında bulunmaya itti” dedi.

Kürt liderlerinin,  ABD uçaklarının İslam Devleti’nin fiili başkenti Rakka’yı vurmalarının ardından isyancı gücünün,  militanlarını ve ağır silahlarını Kürt bölgelerine yakın yerlere geri çektiklerini, cihatçıların Kobani’ye saldırılarının Salı günü boyunca devam ettiğini söylediklerini belirten ABD’li gazete, Türk hükümetinin sığınmacıların sayısının 150 bine yükseldiğini söylediklerine de dikkat çekti.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  koalisyona Türkiye’nin askeri veya lojistik desteğini verebileceğini söylediğini ancak kesin bir taahhütte bulunmadığını da yazan Wall Street Journal, “Suriyeli Kürtlerin çağrısının, savaş dinamiklerini değiştirmeye yönelik bir hava operasyonunu gerçekleştirmenin zorluklarına da dikkat çekerken, “Bu, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü listesinde yer verilen bir gerilla gücüyle yakın bağları olan  Suriyeli Kürt milisi ile çalışmayı değerlendiren Obama Yönetimi için karşılaştığı diken gibi bir meydan okumayı yaratıyor. Bu bağlar aynı zamanda, İslam Devleti’nin hızlı ilerleyişi ile kendi Kürt nüfusundan güçlü destek alan yüreklendirilmiş bir Kürt milisler arasında kalan Türkiye’nin önemli kaygısına da vurgu yapıyor” şeklinde kaydetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-