FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE, İNTERNET ÜZERİNDE KONTROLÜ ARTIRIYOR”


 

Financial Times gazetesi, TBMM’den geçen Torba Kanun Tasarısı’nda son anda  yapılan değişiklikle kişilerin internette hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgilerin artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) saklanacak olmasına dikkat çektiği haberinde, “Türkiye, internet üzerinde kontrolü artırıyor” diye yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Türkiye İnternet Üzerinde Kontrolü Artıran Yasa Tasarısını Açıkladı’ başlıklı haberinde, Türkiye’nin kısa süre önce BM’nin de desteklediği İnternet Yönetimi Forumu’na ev sahipliği yaptığını da anımsatarak, “Torba Kanun Tasarısında son anda yapılan değişikliğe göre TİB Başkanı’na ulusal güvenlik, kamu düzeninin korunması ve suç işlenmesini önlenmesi için 4 saat içinde internet sitelerine  erişimi engelleme yetkisi verildi. Bu durumda engelleme kararı 24 saat içinde mahkemeye sunulacak ve hakim 48 saat içinde kararını açıklayacak” şeklinde kaydetti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in, “Tasarı Anayasa’ya uygun değil zira TİB gibi tartışmalı bir kuruma ne getireceği belli olmayan bir yetki veriyor” şeklindeki sözlerine de yer veren İngiliz gazetesi,“TİB’in başında eski bir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi var. TİB, bu yıl Twitter ve YouTube’a erişim yasağı getirdi. Anayasa Mahkemesi bu yasakları kaldırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise TİB’in yetkilerini MİT’e devretmesini planladığı yönünde sinyaller verdi” ifadelerini kullandı.

 

Gazeteye konuşan adı açıklanmayan bir yetkilinin, “Uzmanlar çok sayıda başka seçenek üzerinde de çalıştı ama vatandaşlarımızın haklarını korumanın en iyi formülü bu” şeklindeki sözlerini de aktaran Financial Times ayrıca, “Princeton Üniversitesi’nden Bilgi Teknolojisi Politika Merkezi’nden Zeynep Tüfekçi’nin, “Bu değişikliği İnternet Yönetimi Forumu’ndan hemen sonra yapmak, dünyaya ve (11. Cumhurbaşkanı Abdullah) Gül’e ‘biz bildiğimiz gibi davranacağız’ demektir. Bu da Erdoğan’ın yolu ve çok güçlü bir mesaj gibi görünüyor” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Gazete haberini, “TİB’in internet üzerinde hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği, hangi kişi ile ne zaman ve ne kadar süre ile iletişim kurduğu yönündeki önemli bilgileri içeren internet trafiğine ilişkin verilere erişmesi için mahkeme kararı şartı getirilmişti.Türk hükümeti internet üzerindeki kontrolünü artırırken Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yetkilerini genişleterek, insan hakları örgütlerine göre ifade özgürlüğünün giderek azaldığı bir internet sansürü rejimi kurmaya başladı” ifadeleriyle noktaladı.

WALL STREET JOURNAL: “HÜKÜMET, DAHA HIZLI BLOKE İÇİN İNTERNET SANSÜRÜNÜ ARTIRIYOR”

Wall Street Journal gazetesi, TBMM’den geçen Torba Kanun Tasarısı’nda son anda  yapılan değişiklikle kişilerin internette hangi adreslere girdiği ve ne kadar kaldığına dair bilgilerin artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) saklanacak olmasına yer verdiği haberinde, “Hükümet, içeriği daha hızlı blok edebilmek için internet sansürünü artırıyor” diye yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye, hükümeti hukuki gecikmeler olmadan içeriği daha hızlı bloke etme imkanını sağlamak amacıyla hükümetin internet üzerindeki sansürünü artırarak, internet üzerindeki kontrolü sıkılaştırdı ve telekomünikasyon idaresinin yetkilerini genişletti. Atılan adımla Şubat ayında onaylanan, kamuoyunda kızgınlığa, Washington ve Brüksel’in sitemlerine yol açan yasanın kapsamı etkin biçimde genişletildi. Yeni düzenlemenin Türk hükümetinin İstanbul’da yüksek profili bir internet yönetişimi konferansına ev sahipliğini yapmasının hemen ardından getirilmiş olması da dikkat çekici” dedi.

Düzenlemenin aynı zamanda, eski Başbakan Sayın Erdoğan’ın yeni Türkiye’yi yaratma vaadi ile ülkenin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasından sonra gelen ilk yasal paketin bir parçası olduğunu da kaydeden ABD’li gazete, “Genişletilen yetkiler, Türkiye’nin sansür sisteminin geniş bir revizyondan çok mevcut yasanın bir sıkılaştırması anlamına geliyor” diye yazdı.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-