AİHM’İN EN FAZLA CEZA KESTİĞİ ÜLKE TÜRKİYE

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçen yıl en fazla tazminat cezası kestiği ülke Türkiye oldu.
Hürriyet’ten Güven Özalp’ın haberine göre Avrupa Konseyi’nin (AK) karar organı Bakanlar Komitesi’nin 2016’ya ilişkin yıllık faaliyet raporunda, AİHM’nin 2016’da verdiği tazminat cezalarının 88 milyon 288 bin avroya yükseldiği, bu tutarın 20 milyon 743 bin avroluk bölümünün Türkiye aleyhine açılan davalarla ilgili olduğu belirtildi.
Tazminat sıralamasında Türkiye’yi, 18.2 milyon avroyla Arnavutluk, 15.1 milyon avroyla İtalya, 7.3 milyon avroyla Rusya izliyor.
Rapora göre Türkiye’nin halen tam olarak uygulamadığı AİHM kararlarının sayısı 1430. Türkiye, uygulanmayan AİHM kararları sıralamasında İtalya ve Rusya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Toplamda henüz uygulamadığı karar sayısı yüksek olsa da Türkiye, 2016’da AİHM’nin kararlarının gereğini yerine getirerek en fazla dava dosyasını kapatan ülke olmasıyla da dikkat çekti.
Kapattığı 274 davayla ilk sırada yer alan Türkiye’yi, 265 davayla Slovenya ve 261 davayla Rusya izledi.
AİHM tarafından Türkiye hakkında verilen ve uygulanmayan kararlardan 22’si beş yılı aşkın süredir yoğunlaştırılmış gözetim sürecinde. Beş yılı aşkın süredir standart gözetim sürecinde bulunan karar sayısı ise 96.

Avrupa Konseyi’nde belgesinde yer alan istatistiklere göre Türkiye, AİHM tarafından belirlenen tazminatları kuralların gerektirdiği zaman diliminde ödemede de sorunlu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-