ECONOMIST: “OTORİTERLİK PİYASAYA KAZANÇ SAĞLAYABİLİR”

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Parmak izi sensörlü kredi kartları geliyor
Economist dergisi; 16 Nisan referandum sonuçlarını irdelediği haber analizinde,  Piyasaların kaygısının ilerleyen otokrasi değil siyasi karışıklık olduğunu yazdı.
Haftalık yayınlanan Economist dergisi, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumu sonrası piyasaların asıl endişesinin ilerleyen otokrasiden çok olası siyasi çalkantılar olduğunu öne sürdü.
Demokratik olmayan sistemlerde de ekonomik büyümenin mümkün olabileceğini ancak uzun vadede ideolojik ayrımın keskin olduğu bir ortamda yatırımcıların olası siyasi çalkantılardan endişe edeceği uyarısını yapan İngiliz dergisi, “16 Nisan referandumunda Erdoğan’ın zaferi yorumcular tarafından otokrasi yolunda bir adım olarak görüldü. Türk lirası, piyasalar ve tahviller referandum sonuçları gelirken kazanç sağladı. Bu, piyasalar ve demokrasi arasındaki ilişkinin kaya gibi sert olmadığına ilişkin bir hatırlatmaydı. Serseri ruhlu kocalar gibi, yatırımcılar da demokrasiye olan bağlılığını yineler ancak yedekte başka birini tutmaya yanaşırlar” dedi.
“Türkiye’de yatırımcılar Erdoğan’ın anayasa teklifinin yenilgiye uğraması halinde ülkede karışıklık çıkabileceğinden korkmuş olabilir” diyen Economist,“Eski ama oldukça güvenilir bir klişedir: Yatırımcı belirsizliği sevmez. Ancak Erdoğan iktidarı, İstanbul piyasalarında yüzde 760 kazanç ve hızlı ekonomik büyüme getirdi” diye yazdı.
Otoriter bir hükümetin en azından kısa vadede belirlilik getireceğini ifade eden Economist, “Ekonomistlere göre, İtalya’da Mussolini 1922’de iktidara geldiğinde o yıl ülkede hisse senetleri piyasası yüzde 29, devlet tahvilleri ise yüzde 18 kazanç sağladı. Hitler yükselirken Almanya’nın hisselerinin geri dönüşü yüzde 14, tahvilleri yüzde 15’ti. Dünyanın en gelişmiş ekonomileri, çoğunlukla demokratik ülkeler ve bunlar ticaret ve yabancı yatırımlara daha açıklar. Öte yandan, Çin örneğinde olduğu gibi, demokratik bir sistem olmadan da hızlı ekonomik büyüme mümkün. Hong Kong’la beraber Çin piyasaları, bu milenyumun en iyileri arasında” dedi.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-