ALJAZEERA: “SURİYE’NİN ILIMLI İSLAMCILARI YENİ BİR İTTİFAK KURUYOR”

Aljazeera, Suriye’nin kuzeyinde ılımlı isyancıların yeni bir ittifak kuracaklarını bildirdiği haberinde, oluşturulacak birleşik komutanlığın ABD ve Türkiye’nin de dahil olduğu Suriye’nin Dostları tarafından destekleneceğini belirtti.
Katar merkezli El Cezire İngilizce’ye konuşan muhaliflere göre, oluşturulacak birleşik komutanlık, ABD ve Türkiye’nin de dahil olduğu Suriye’nin Dostları tarafından desteklenecek.
Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) bir komutanın isyancı güçlerin Suriye’nin kuzeyinde Esad rejimine karşı savaşacaklarını söylediğini aktaran El Cezire, aynı komutana dayandırdığı haberinde Suriye’nin kuzeyinde isyancı örgütlerce oluşturulacak yeni birleşik komutanlığın hedeflerinin, İdlib ili, Halep’in batısı ve Lazkiye ilinin bazı bölgeleri üzerindeki askeri kontrolünü sağlamlaştırmak olduğunu vurguladı.
ANKA’ya göre; iki kaynağın yeni komutanlığın, ABD, Türkiye, Batı Avrupa ve Körfez ülkelerinden oluşan Suriye’nin Dostları tarafından destekleneceğini teyit ettiğini belirten El Cezire İngilizce’ye göre, aynı ÖSO komutanı da CIA’nin Şubat ayında dondurduğu Suriye’nin kuzeyindeki isyancı gruplara yönelik fon ve lojistik desteğinin kısmen yeniden başladığını doğruladı.
Diğer bir ÖSO kaynağının da El Cezire’ye Türkiye ve ABD’nin isyancıların yeni komutanlığının şekline henüz karar vermediklerini ve komutanlığa katılmaları için diğer isyancı gruplara baskı yapıldığını söylediği belirtildi.
Bu bağlamda Ahrar üş Şam örgütünün birleşik komutanlığa katılımına ilişkin pozisyonunu henüz açıklığa kavuşturmadığı kaydedildiği haberde örgütün birleşik komutanlığın başarısında kilit bir faktör olabileceği değerlendirmeleri aktarıldı.
“Suriye’nin kuzeyinde isyancı grupları birleştirme çabası, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretinden sadece birkaç gün sonra geldi” denilen haberde Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta Fırat Kalkanı operasyonunun sonlandırıldığını açıklarken, gelecekte Türkiye’nin Suriye’deki başka operasyonlara katılabileceğini ifade ettiğine de dikkat çekildi.
Haberde Suriye’nin ılımlı muhalif grupların yeni birleşik komutanlığı planının ABD ile Türkiye arasındaki müzakerelerinin bir parçası olabileceği şeklindeki görüşlerine yer verilirken Türkiye destekli Suriye güçlerin Rakka operasyonuna katılımının da masada olduğu vurgulandı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-