FINANCIAL TIMES: “WASHINGTON, TÜRKİYE’YE RAĞMEN SURİYELİ KÜRTLERİ VURUCU GÜÇ OLARAK GÖRÜYOR”

Financial Times gazetesi; Suriye’nin Rakka kentinin kurtarılmasından sonra kente kaos hakim olacağı uyarısını yaptığı haberinde, Washington’un NATO müttefiki Türkiye’nin farklı önerilerini ve öfkeli itirazlarını bir kenara koyarak Suriyeli Kürtleri Rakka için bir vurucu güç olarak kullanmaya niyetlendiğini öne sürdü.
Financial Times deneyimli Ortadoğu muhabiri David Gardner imzalı haber analizinde, “Rusya, Suriye’nin geleceğini düşünürken ABD adeta sessiz. Washington’un NATO müttefiki Türkiye’nin farklı önerilerini ve öfkeli itirazlarını bir kenara koyarak Suriyeli Kürtleri Rakka için bir vurucu güç olarak kullanmaya niyetlendiği açıktır” dedi.
Uzun bir süre beklenen Rakka taarruzunun adeta başladığını, çoğunu YPG’nin oluşturduğu ABD destekli güçler kenti kuşatırken Pentagon’un sahadaki özel kuvvetleri güçlendirdiği, ağır silahları ve saldırı helikopterlerini harekete geçirdiğini ve Kürt savaşçılarının IŞİD hatlarının arkasına indirdiğini kaydeden David Gardner, “Sözde IŞİD devletinin sonu ufukta görünüyor. Ama başta yıkıntı içindeki Suriye’nin geleceği konusunda olmak üzere örgütün muhalifleri arasındaki kargaşa şimdiye kadar çok net görünmezse de alarm verici” diye yazdı.
“Washington’un NATO müttefiki Türkiye’nin farklı önerilerini ve öfkeli itirazlarını bir kenara koyarak Suriyeli Kürtleri Rakka için bir vurucu güç olarak kullanmaya niyetlendiği açıktır” diyen Gardner, “Türkiye, Obama Yönetimi ile gerilimleri geride bırakmayı ummuştu ancak Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD’li mevkidaşı Donald Trump arasındaki gerilim tırmanacağı gibi görünüyor. Türkiye’nin görüşüne göre YPG, Suriye’deki iç savaşı ve IŞİD tehdidini, Suriye’nin kuzeyinde kendini yöneten mini bir devlet kurmak için kullanarak sınırın diğer tarafında, Türkiye’nin güneydoğusundaki Kürtlerin arasında ayrımcılığı kışkırtıyor” şeklinde kaydetti.
David Gardner, Washington’un geçen hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı iktidardan uzaklaştırmanın artık bir öncelik olmadığını açıkladığına dikkat çekerken de bu gelişmenin Rakka sonrası Suriye’nin kimin tarafından kontrol edileceği açısından sonuçlarının olacağını söyledi.
ABD ve AB’den yabancılaşmış olan Türkiye’nin Rusya’ya doğru kaydığını,  ancak Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’nin Suriye operasyonuna sınırlamalar koyduğunu ifade eden  Gardner, Afrin’de Rusya ile YPG arasındaki işbirliğine de dikkat çektiği analizinde, “Ankara ise geçen hafta Suriye operasyonuna son verdi ancak bu hafta Sayın Erdoğan, YPG için ve IŞİD için de çok güzel sürprizlerinin olduğunu söyledi” dedi.

Gardner haber analizini, “Suriye’de kaosun teşvik ettiği tuhaf jeopolitik dostluklar, ABD’nin IŞİD’ten kurtarılmış bir Rakka’nın nasıl Esad rejiminin altına gireceğini izlemekle yetineceğine ilişkin spekülasyonlara yol açıyor. Bu da hem Rusya hem de İran için bir zafer olur” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-