FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN, KÜRTLERİN KALBİNİ KAZANMAYA ÇALIŞIYOR”

Financial Times gazetesi; 16 Nisan referandumunu ele aldığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumda oy toplayabilmek için Kürtlerin kalbini kazanmaya çabaladığını öne sürdü.
İngiliz Financial Times gazetesi;Türkiye’deki Kürtlerin referanduma bakışlarına ilişkin yorumunda, “Kürt oyları tarihi olarak bölünmüş durumda, muhafazakar Kürtler iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İslamcı ajandasını destekliyor, diğerleri ise daha fazla özyönetim şansı vadeden partiler” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumda oy toplayabilmek için Kürtlerin kalbini kazanmaya çabaladığını belirten İngiliz gazetesi;Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumartesi günkü Diyarbakır mitingine de dikkat çektiği haberinde, “Erdoğan’ın 10 bin kişilik kalabalığa ‘Nasıl Türkiye’yi İstanbul, İzmir, Trabzon, Antalya ve Erzurum’dan ayrı düşünemezsek, Diyarbakır’dan da ayrı düşünemeyiz’ dediğini kaydetti.
Ziyaretin güvenlik güçlerinin bölgedeki operasyonlarından sonra ve HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın halen hapishanede olduğu bir zamanda meydana geldiğine vurgu yapan gazete, Erdoğan’ın Diyarbakır’daki mitingde Kürtler kendisini desteklerse refah ve barış sözü verdiğine de dikkat çekti.
“Onun başarısı referandum kampanyasının dayandığı  danışmanlarından birinin dediği gibi doğru miktarda şefkat ve doğru miktarda öfke yaklaşımına bağlı” diyen Financial Times, “Referandum anketlerinde iki tarafın oylarının birbirine çok yakın. Ülkedeki 15 milyon Kürdün oyu ise kritik öneme sahip olabilir” diye yazdı.
Selahattin Demirtaş ve beş bin civarında parti üyesinin tutuklu olduğunu belirten gazete, “Bir zamanlar en popüler siyasetçilerinden biri olan Demirtaş’ın tutuklanmasının ise vadettiği yaygın protestolar ya da umduğu uluslararası tepkiye yol açmadı” dedi.
HDP seçmenlerinin oylarını kazanmanın Erdoğan için zorlu olduğunu da kaydeden gazete, “2015 seçimlerinden önce, kendilerini dışlanmış hisseden Kürtlere Erdoğan’ın el uzattığı, Kürtçe’yi yasallaştırmaya yardımcı olduğu ve PKK ile barış süreci başlattığı"nın belirtildikten sonra "Ancak bu çalışmalar HDP’nin oy sandığındaki başarısından ve PKK’nın otuz yıllık ayaklanmasının yeniden başlamasının ardından çöktü” yorumuyla haberini noktaladı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-